Türkiye'den 'referandum' tehditleri

Türk Başbakanı Binali Yıldırım, Güney Kürdistan’da bugün düzenlenen referandumun sonuçlarının tanınmayacağını söyledi.

Yıldırım, “Referandum gayrimeşrudur, yok hükmündedir. Irak merkezi yönetimini bundan sonra daha fazla muhatap alacağız” diyerek bundan sonra ortak hareket edeceklerini söyledi. Yıldırım, ekonomik, siyasi ve askeri olarak tehditlerde bulundu.

Güney Kürdistan’daki referanduma ilişkin açıklamalarda bulunan Türk Başbakanı Binali Yıldırım, dün ve başta Türkiye ve İran’a rağmen referanduma gidilmesinin alınmış bireysel ve ihtiraslı bir karar olduğunu söyledi. Yıldırım "Referandum yok hükmündedir. Sonuçları hiçbir şekilde tanınmayacaktır" ifadesini kullandı.

SALDIRI VE YAPTIRIMLAR

Yıldırım, tezkereyi işaret ederek, Türkiye olarak ellerini kollarını bağlayıp beklemeyeceklerini söyledi. Yıldırım, "Kararlar esasında üç grup altında ele alınacak. Bir tanesi, ekonomik boyuttaki karar. İkincisi siyasi diplomatik alanda yapılacak çalışmalar. Üçüncüsü de güvenlik ve askeri boyutta yapacağımız çalışmalar” diyerek saldırı tehdidinde bulundu.

İran, Irak ile ortak hareket edileceğini vurgulayan Yıldırım, sınır geçişleri, hava alanları, enerji nakil hatları, boru hatları gibi konularda muhatabın sadece kendileri olduğunu ve ilgili ülkelerin verecekleri kararda, yapacakları uygulamalarda muhatabının Bağdat olması gerektiğini belirtti.

Kerkük’te referandumun yapılmasına ilişkin açıklamalarda da bulunan Yıldırım, Irak anayasasına göre tartışmalı bölgeler olan Musul ve Kerkük’te de yapılması sıcak çatışmaya zemin hazırladığı iddiasında bulunarak, Türkiye olarak girişecekleri oyunların işaretlerini de verdi.

Açıklamalarında tehditlerine devam eden Yıldırım, 'büyük bedeller ödenecek' vurgusunda bulundu. Yıldırım şu ifadeleri kullandı. "Sınır kapıları, hava alanları merkezi hükümetin sevk ve idaresindedir. Petrol boru hatları, iletişim hatları da dahil. Bizim alacağımız kararlarda karşımızdaki meşru idare otorite Bağdat’tır, merkezi hükümettir. Görüşmeler sürüyor, uygulama kısa sürede de başlayacak. Onların resmen taleplerini aldık, bu önemliydi harekete geçmek için. Bugün itibarıyla süreç başladı."

Açıklamalarında PKK’ye yönelik hava saldırıları ve operasyonları da dile getiren Yıldırım, PKK’ye karşı her zaman operasyon yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi. Her konuda muhataplarının Bağdat Hükümeti olduğunu söyleyen Yıldırım, sınır kapılarından Bağdat’a geçiş yapmalarına engelleme ve zorluklar çıkarılırsa bunu karşılıksız bırakmayacaklarını söyledi.