Türkiye'den AB'ye yeni tehdit: Afganlı mülteciler

Türkiye İran sınırında mayınlar AB desteğiyle temizlenirken, Türkiye AB'yi İran'da bulunan 3 milyon Afganlı mülteciyi Türkiye'ye kabul ederek ve sınırları açarak AB'yi tehdit etmeye başladı.

Afganlı mültecilerin Türkiye'ye geçişine izin verileceği konusunu, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türk Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'a sorarken, Devlet Bakanı Veysi Kaynak AB'yi geri kabul anlaşması konusunda tehdit ederek, 3 milyon Afganlı göçmenin Türkiye'ye geçiş hazırlığı yaptığını açıkladı.

Türkiye-Ermenistan-İran sınırında bulunan ve 1950'li yıllarda döşenen kara mayınları temizlenmeye başladı. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile eş finansman sağlayarak, BM Kalkınma Programı (UNDP) kapsamında Ermenistan, Azerbaycan ve İran sınırında 22 bin mayının bulunduğu 511 mayınlı alanın temizliğine başladı. Yaklaşık iki yıl sürecek olan mayın temizliğini AB desteğiyle yapan Türkiye, AB ile ilişkilerinin gerilmesi üzerine, İran'da kamplarda bulunan 3 milyon Afganlıya sınır kapılarını açmakla tehdit etmeye başladı.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 26 Mart tarihinde Türkiye AB ilişkilerine yönelik olarak yaptığı açıklamada, "Avrupa yükümlülüklerini yerine getirmezse bunun gözden geçirilme hakkı var. Geri kabul anlaşması bu haliyle yürümez" demişti. Kaynak aynı açıklamasında AB'yi Afgan mülteciler ile tehdit ederek, "Aldığımız bilgilere göre İran'da 3 milyon mülteci var, Türkiye'ye hareketlenme içinde. Türkiye'ye gelmeye çalışıyor. Daha çok Afgan mülteciler. Sadece 2016'da Iğdır ve Ağrı'da izinsiz geçiş yapan 30 bin kişi girdi ve işlem yapıldı" açıklamasında bulundu.

Kaynak'ın bu açıklamasından 6 gün sonra, 2 Nisan 2017 tarihinde Van Otogarı'na gelen, 150 Afganlı Mülteci Valilik ve İHH tarafından alınarak otellere ve Van Kapalı Spor Salonu'na yerleştirildi.

Genel Kurmay Başkanlığı'nın "sınırlarımızı BBG evi gibi izliyoruz" açıklamasına ve "Van giriş ve çıkışlarındaki yoğun kontrollere" rağmen, 60 civarında kadın ve çocuğun bulunduğu 150 mültecinin devletin bilgisi dışında Van otogarına kadar ulaşması ise kafalarda soru işaretleri de bırakıyor.

Ermenistan-İran sınırındaki mayınların temizlenmesiyle, Afganlı mültecilerinin Türkiye'ye girişine izin verileceğine dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yazılı soru önergesiyle Türk Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'tan konuya ilişkin bilgi istedi.

Tanal tarafından verilen soru önergesinde, "Mayın temizleme faaliyetleri ne zaman başlanmış, bugüne kadar ne kadar kara mayını temizlenmiştir. Sınırda bulunan mayınlar İran'dan Türkiye'ye geçme hazırlığı yapan ve 3 milyon Afgan mültecinin geçişi için mi temizlenmektedir" diye sordu.

Tanal soru önergesinde, uluslararası koruma kapsamında İran'da bulunan Afgan sığınmacı ve mültecilerin Türkiye'ye kabulü konusunda bir zorunluluk bulunmazken bunun hangi gerekçeyle yapıldığını sorarak, "Ülkenin sınırları ve egemenliği bir grubun geçmesi için mi açılacaktır. Bu iddialar doğruysa İran'da bulunan Afgan sığınmacıların Türkiye'yi geçişini kolaylaştırmak adına mayınlar temizleniyor olması ile 3 milyon Afgan sığınmacının zorunluluk olmaksızın ülkeye kabul edilecek olması Anayasamıza ve pozitif hukukumuza aykırı değil midir? Değilse dayandığı mevzuat nedir" diye sordu.

Bilindiği gibi son iki yıldır Türkiye AB ilişkilerinin gerilmesi ile birlikte Türkiye Suriye, Irak ve İran üzerinden gelen mültecilere kapıları açacağı konusunda tehditlerde bulunmuştu. Bu dönemde Türkiye ile AB arasında imzalanan "Geri Kabul Anlaşması"yla AB Türkiye'ye 3.5 milyar dolar yardım verilmesi ve sınırlı sayıda Suriyeli mültecinin AB ülkelerine kabul edilmesi kararlaştırılmıştı. 15 Temmuz Darbe girişimi, OHAL'in yeniden gelmesi, idam tartışmaları, AKPM'nin Türkiye'ye siyasi denetim kararı alması, Referandum sonuçlarına AB ülkelerinin kuşkuyla yaklaşması nedeniyle Türkiye, sürekli olarak Türkiye vatandaşlarına "Serbest Geçiş" sağlayan anlaşmanın yürürlüğe konulmaması durumunda "Geri Kabul Anlaşması"nı askıya alacağını her fırsatta açıklamıştı. Türk Cumhurbaşkanı, başbakanı ve bakanları her fırsatta AB'yi mülteciler konusunda tehdit ederken, Türk Devlet Bakanı Veysi Kaynak, Türkiye'de bulunan mültecilerin dışında İran'da kamplarda bulunan 3 milyon Afganlı mülteciye de Avrupa kapılarını açma konusunda tehdit etmeye başladı.