Türkiye ve Kürdistan'da '4 Kasım' protestoları

Kuzey Kürdistan ve Türkiye'de HDP'ye dönük 4 Kasım Darbesi protesto edildi.

4 Kasım 2016 siyasi darbesini protesto etmek amacıyla HDP Van İl binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP Van İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van İl Eş Başkanı Ayla Tarhan, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Van milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, DTK temsilcileri, TJA aktivistleri, ilçe örgütleri, yerine kayyum atanan belediye eş başkanları ve halk katıldı.

Basın açıklamasında konuşan HDP Van İl Yöneticisi Handan Karakoyun, bu operasyonların ortak amacının Türkiye’de tekçi, otoriter ve faşist bir rejimin kurumsallaşmasının önünde duracak ve Türkiye halklarının, ortak, eşit ve özgür yaşamını kuracak tek toplumsal ve siyasal gücün HDP olmasından kaynaklı olduğunu kaydetti.

Karakoyun, "4 Kasım Siyasi Darbesi'nden 2 yıl sonra bir kez daha belirtiyoruz ki, demokratik siyaseti tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmayacağız. Halkımızın demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinin kararlı neferi olacağımızın sözünü veriyoruz" diye konuştu.

Karakoyun’un ardından söz alan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ise şu ifadeleri kullandı: "Yüz yıldır başarılı olamadıkları gibi bundan sonra da başarılı olamayacaklar. Dünyanın her yerinde faşizm direniş karşısında kaybetmiştir. Bugün AKP-MHP faşizmi de halkımızın direnişi karşısında kaybedecektir. Asla geri adım atmayacağız ve mutlaka kazanacağız."

ANKARA

HDP Ankara İl Örgütü, partinin vekilleri Selçuk Mızraklı, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Hüseyin Kaçmaz ile il yöneticilerinin olduğu grupla il binası önünde tutuklu milletvekillerinin fotoğraflarının bulunduğu pankartı açarak basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polis, valiliğin yasak kararını gerekçe göstererek izin vermedi. Polisin engellemesini HDP’liler, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganıyla protesto etti. Polis ile milletvekilleri arasında yapılan uzun görüşme sonucu açıklama il binasında yapıldı.

Açıklamayı HDP Ankara İl Eş Başkanı Halil Yıldız yaptı. Yıldız, gözaltı ve tutuklamalar ile demokratik mücadele alanının yok edilmesine karşı parti olarak mücadele ettiklerini belirterek, “Bugün örgütlü mücadele geleneğimiz, bileşenlerimiz, Türkiye’nin sosyalist, devrimci, demokrat ve en geniş kesimleriyle kurduğumuz ortak mücadele hattı; yeni rejimin inşa edildiği, faşizmi kurumsallaştığı bir dönemde partimize büyük sorumluluklar yüklemektedir” dedi.

Yıldız, 9 milletvekillerinin hâlâ cezaevinde olduğunu hatırlatarak, “Bir talimatla, tamamen hukuk dışı bir şekilde yapılan bu operasyon Türkiye siyaset tarihinde 4 Kasım siyasi darbesi olarak geçmiştir. Bu, demokratik siyasete vurulan büyük bir darbe olsa da mücadele geleneğimiz açısından maruz kaldığımız ilk operasyon değildir” diyerek 2009 KCK operasyonları ile 1994 yılında DEP milletvekillerinin tutuklanmasını hatırlattı.

HDP’ye dönük operasyonların nedeninin Türkiye halklarının eşit, özgür ve ortak yaşamını kuracak tek parti olması olduğunu vurgulayan Yıldız, partilerine dönük saldırıların hala devam ettiğini ifade etti.

ADANA

HDP Adana il binasında yapılan eyleme çok sayıda kişi katıldı. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mahsun Eriğ, 4 Kasım’ın, demokratik mücadele alanını yok edilmeye çalışıldığı bir dönem olduğunu ve parti olarak bu saldırıları boşa çıkarma mücadelesini vermeye devam ettiklerini kaydetti.

4 Kasım’da eş genel başkanları dahil 16 vekilin tutuklandığını ve şu anda halen 9 vekilin cezaevinde olduğunu anımsatan Eriğ, "4 Kasım Siyasi Darbesi’nin 2’nci yıldönümünde, bizler, Türkiye halklarını şiddet girdabına sokmak ve tek adam yönetimine mahkum etmek isteyen bu anlayışın karşısında dün olduğu gibi bugün de en güçlü duruşu ortaya koymaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz" dedi.

HATAY

HDP Hatay İl Örgütü’nün yaptığı eyleme partinin Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları katıldı. HDP’li Hatimoğulları, partilerine dönük yapılan baskıların tamamen bedel ödetme ve sindirme politikası olduğunu dile getirdi. Dünyada tüm zulüm politikaların sonsuza kadar sürmediğini belirten Hatimoğulları, “Biliyorsunuz tarihteki zulümkar firavunun saltanatı dahi son buldu. Bu karanlık dönemin bir gün sona ereceğini ve aydınlık günlerin doğacağını biliyoruz. Her şeye rağmen bizi baskı ve tutuklamalarla susturmaya ve bitirmeye çalışanlara şunu söylemek istiyorum. HDP bin yılların direniş geleneğinden geliyor. Biz her şeye rağmen ayakta duracağız" dedi.

ANTALYA

HDP Antalya İl Örgütü de il binalarının önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Ancak il binasının ablukaya alan polis, HDP'lileri engellemeye çalıştı. Buna rağmen açıklama yapan HDP’liler, “Tutuklu vekiller irademizdir" pankartı açtı. HDP Antalya İl Eşbaşkanı Songül Şarklı, devletin baskı ve sindirme politikalarına değinerek, "Demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik yapılan topyekûn saldırılara karşı topyekûn bir direniş gösterecek, bu hamleleri boşa çıkaracak örgütsel ve siyasal mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

BİTLİS

Bitlis'te de il binasında yapılan açıklamayla 4 Kasım Darbesi protesto edildi. Eyleme HDP’li vekiller Ayşe Acar Başaran, Mahmut Celadet Gaydalı, Ömer Öcalan ile HDP ile DBP'liler katıldı. HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi Nurten Üzümcü, "Örgütlü ve siyasal mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

KARS

HDP Kars İl Örgütü’nün de parti binasına yaptığı açıklamaya, HDP’li yönetici Bişar Abdi Alınak, operasyonun Türkiye tarihine “4 Kasım siyasi darbesi” olarak geçtiğini söyledi. Alınak, benzer şekilde her dönemde demokratik siyasetin tasfiyesine ilişkin operasyonların gerçekleştiğini söyledi. Alınak, "Demokratik tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmayacağız" dedi.

ERZURUM

Bir diğer protestonun yapıldığı il ise Erzurum oldu. Tekman ilçesinde HDP il binasında yapılan eyleme çok sayıda kişi katıldı. HDP İl Eşbaşkan Yardımcısı Ömer Cemal Yazıcıoğlu, ortak metni okudu.

HAKKARİ

HDP ve DBP Hakkari il örgütleri de DBP il binasında ortak basın toplantısı yaptı. Eyleme, HDP Van milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan ile Tayip Temel ile birlikte HDP ve DBP il eş başkanları ve yöneticileri katıldı.

HDP eski milletvekilleri tutuklu Selma Irmak ve Çağla Demirel’in gönderdiği mesaj, HDP İl Eşbaşkanı Zeynep Kaya tarafından okundu.

Irmak ve Demirel’in mesajı şöyle: “Tutuklu siyasetçiler olarak çağrımız şudur ki; baskı ve sindirme yöntemi sonuç almamış, ülkeyi bir uçuruma sürüklemiştir. Bir an önce, bu uçurumun ucundan dönülmeli, Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılarak özgürlük ve güvenlik koşulları sağlanmalı, demokratik çözüm ve müzakere sürecine geri dönülmelidir. Halkımıza, kadın arkadaşlarımıza ve gençlerimize mesajımız; direnmeden vazgeçilmediği sürece başarmak mümkündür. Direneceğiz ve başaracağız.”

ANTEP

HDP Antep İl Örgütü de düzenlediği basın açıklamasıyla 4 Kasım’ı protesto etti. Yeşilsu’da açıklama yapmak isteyen HDP’li gruba polis izin vermezken HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ile polisler arasında tartışma çıktı.

Eyleme bugün KPSS’nin olması nedeniyle izin verilmeyeceğini söyleyen polislere Toğrul, “Çevremizde okul yok. En yakın okul 5 kilometre ileride, sizin bu tavrınız kitlemizi provoke etmeye dönüktür. Şu an yapılan Antep’te sadece HDP’ye yapılıyor” diyerek yanıt verdi.

Kısa süreli tartışmanın ardından HDP’liler, Yeşilsu’dan parti il binası önüne kitlesel bir şekilde alkışlarla yürüyerek geldi. Burada konuşan HDP’li Toğrul, 4 Kasım’ı “siyasi soykırım operasyonlar” olarak değerlendirerek, “4 Kasım operasyonu, Orhan Doğanların yaşadığı sürecin 2009’daki KCK operasyonları sürecinin en üst noktaya taşınmasıdır” diye konuştu.

URFA

HDP Urfa İl Örgütü de Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş'un katılımıyla basın açıklaması düzenledi. İl binası önünde yapılan eylemde, tutsak milletvekillerinin fotoğraflarının olduğu pankart açıldı. HDP Urfa İl Eş Başkanı Aliye Kızıldamar, "Halkımızın demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinin kararlı neferi olacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

MALATYA

HDP Malatya il binasında toplanan partililer adına basın metnini okuyan İl Eş Başkanı Perihan Yücekaya da 4 Kasım’ı kınadıklarını ifade etti.