Türkiye ve Kürdistan'da Suruç şehitleri anıldı

Suruç şehitleri İstanbul, Van, Hakkari, Muş, Amed, Adana, Mersin ve katledildikleri Suruç'ta anıldı.

Suruç Katliamı’nın 4’üncü yıl dönümünde, yaşamını yitiren 33 düş yolcusu mezarları başında anıldı.

İSTANBUL

Suruç Katliamı’nın 4’üncü yıl dönümünde yaşamını yitiren 33 düş yolcusu, mezarları başında anıldı. Anmaların yapıldığı kentlerden İstanbul'da Ece Dinç için Karacaahmet mezarlığında, Nazegül Bahar Boyraz için Küçükyalı mezarlığında, Duygu Tuna, Cemil Yıldız ve İsmet Şeker için Gazi mezarlığında, Vatan Budak için Karlıtepe mezarlığında, Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet için Ihlamurkuyu mezarlığında, Büşra Mete için Şeyhli mezarlığında ve Alper Sapan için Kurtköy mezarlığında yüzlerce kişi buluştu.

Sultangazi'ye bağlı Gazi mezarlığında, katliamda yaşamını yitirenler Duygu Tuna, Cemil Yıldız ve İsmet Şeker anıldı. Anmaya, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Hüda Kaya’nın yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi ile halk katıldı.

Anma sonrası mezarlıktan ayrılan kitle, Hacı Bektaşi Veli Cemevi’nde Suruç’ta hayatını kaybedenler için verilen lokma etkinliğine geçti.

Katliamda yaşamını yitiren Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet için de Ihlamurkuyu mezarlığında anma gerçekleştirildi. “Adalet için Suruç'u unutma Polen Ünlü, Hatice Ezgi Sadet, Şennur Ayaz Ünlü ölümsüzdür” pankartının açıldığı anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Erol Katırcıoğlu ile Murat Çepni, HDP ilçe örgütü yöneticileri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, ESP ve Sosyalist Kadınlar Meclisi üyeleri katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan Hatice Ezgi Sadet’in annesi Sunay Sadet, "Bu seneki insanların katılımı çok fazla. Basında daha çok duyuldu katliam. Bunlar farklı bir duygu kattı. Sizleri burada görmek ayrı bir huzur kattı bize. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Böyle bir anda duyguları anlatmak benim için çok zor. İçinde yaşadığım şeyler bambaşka, gördüklerim bambaşka” dedi.

SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz, Sosyalist Kadınlar Meclisi adına Deniz Aktaş, HDP milletvekilleri Murat Çepni, Erol Katırcıoğlu da konuşma yaptı.

Katliamda yaşamını yitiren Ece Dinç için Karacaahmet Mezarlığı'nda, Nazegül Bahar Boyraz için Küçükyalı Mezarlığı’nda anma gerçekleştirildi. Vatan Budak Karlıtepe Mezarlığı'nda, Büşra Mete ise Şeyhli Mezarlığı'nda anıldı. Alper Sapan için de Kurtköy Mezarlığında anma düzenlendi.

Anma etkinliklerinde, Kadıköy Halitağa'da saat 18.00'de yapılacak olan Suruç oturmasına ve sonrasında yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

VAN, YÜKSEKOVA VE MUŞ'TA DA ANILDILAR

Katliamda yaşamını yitiren Yunus Emre Şen Van'da, Süleyman Aksu Yüksekova'da, Mücahit Erol, Medali Barutçu ve Serhat Devrim ise Muş'ta mezarları başında anıldı.

HDP Van İl Örgütü, Yunus Emre Şen'in mezarlığını ziyaret etti. Karşıyaka mezarlığında yapılan anmaya HDP Milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan, Şen'in annesi, babası ve yakınlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ise HDP'nin öncülüğünde Suruç'ta yaşamını yitiren Süleyman Aksu'nun mezarı ziyaret edildi. Anmaya HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede’nin yanı sıra Barış Anneleri, HDP il ve ilçe yöneticileri katıldı. İlçeye bağlı Orman Mahallesi'nde bulunan Orman mezarlığında bir araya gelen grup, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından konuşan Süleyman Aksoy’un annesi Kudret Aksu, katliamı kınayarak faillerin yargılanmasını talep etti. Anmada Aksu'nun mezarına oyuncaklar bırakıldı.

MUŞ

HDP Muş İl örgütü ve ESP üyeleri Mücahit Erol, Medali Barutçu, Serhat Devrim’i mezarları başında andı. Düzenlenen anma etkinliğine HDP’lilerin yanı sıra aileler katıldı. Dere Mahallesinde bulunan Taşo Mezarlığı'nda bir araya gelen HDP’liler, saygı duruşunun ardından mezarlara karanfil bıraktı.

AMED

Amed'de ise Veysel Özdemir ve Nazlı Akyürek için anma etkinliği düzenlendi. Veysel Özdemir için Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan kabrinde gerçekleştirilen anmaya, Özdemir ve Akyürek aileleriyle birlikte HDP Milletvekili Saliha Aydeniz ve HDP ve ESP’li yönetici ve Gençlik Meclisi üyeleri katıldı.

Daha sonra Nazlı Akyürek’in kabristanın bulunduğu 450 Evler Mezarlığı’na geçildi. Anma etkinliğinde Suruç Aileleri İnisiyatifi adına konuşan Mesut Çeki, “Kanımız kurumuş değil. Adalet gelmeden ne kan kurur ne de vicdan rahatlar” dedi. Çeki, Suruç Katliamının faillerinin yargılanmasını isteyerek, failler yargılanmadan mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

SURUÇ

Urfa’nın Suruç ilçesinde katliamın gerçekleştiği Amara Kültür Merkezi ve mezarlık sabahın erken saatlerinde polis ablukasına alındı. HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, Nimetullah Erdoğmuş, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, SGDF Eşbaşkanı Deniz Bahçeci, KESK yöneticileri, Urfa Barosu üyesi avukatlar, İHD Urfa Şube yöneticileri katliamın gerçekleştiği Suruç'ta bir araya geldi.

Anma öncesi Urfa çıkışıyla Suruç ilçe girişine kontrol noktaları kurulurken, kontrol noktalarında tüm araçlar ve içindekiler arandı. Katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezi ve Suruç Aile Mezarlığı (Kobanê Şehitliği) abluka altına alındı. HDP ilçe binasında bir araya gelenler, araçlarla önce katliamda yaşamını yitiren Osman Çiçek ve Kasım Deprem’in mezarlarını ziyaret etti. Mezarlık girişini tutan polis, mezarlığa giren herkesi üst aramasından geçirdi.

Mezarlıkta katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşınırken, anma programı mezarlıkta yapılan saygı duruşu ile başladı. Mezarlık başında kısa bir konuşma yapan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, “33 yoldaşımız bu ilçede 4 yıl önce Ortadoğu’nun en barbar terör örgütü tarafından saldırıya uğradı. Yaşanan ihmaller tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir" dedi.

Ömer Öcalan, Urfa Valiliği'nin katliamın yıl dönümünü de içine alan etkinlik yasağı kararını kınadı.

Ardından söz alan katliamda yaşamını yitiren Murat Yurtgül’ün babası Nimet Yurtgül, katliam günü alınmayan önlemlerin bugün alındığını söyledi. Mezarlık ve kültür merkezi çevresinde alınan güvenlik önlemlerine dikkat çeken Baba Yurtgül, “Bugün alınan önlemler o gün alınsaydı bu ölümler yaşanmayacaktı. Adalet arayışımız sonuna kadar sürecek” diye belirtti.

Katliamda yaralananlardan Erkan Keskin, Suruç şehitleri için, "Karadeniz’in, Ege'nin İstanbul'un Kürdistan’ın dört bir yanından halkların eşitliği için, barış ve özgürlük içerisinde yaşayabilmeleri için yola çıktılar. Coğrafyanın bir yanında kan dökülürken, çocuklarımız zulüm görürken, halklar travma haline gelmişken savaşa karşı mücadele yürüten gençlerdi" dedi.

Konuşmaların ardından kitle, katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezi bahçesine doğru yola çıktı. Suruç merkezinde araçlarından inen kitle, yürüyerek kültür merkezine geçmek istedi. Ancak kitlenin yürümesi polis tarafından engellendi. Kısa süren tartışmanın ardından kitle ara sokaklardan kültür merkezine yürüyerek geçti. Kültür merkezini ablukaya alan polis herkesin üzerini burada tek tek ararken, yurttaşların tek tek kimlikleri toplanıp Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldı.

Katliamın yapıldığı yere geçilirken burada bombanın patladığı noktaya karanfiller ve oyuncaklar bırakıldı. Üzerinde katliamda yaşamını yitiren 33 kişinin fotoğrafları “4. Yılında Suruç için adalet herkes için adalet” yazılı pankart açıldı. Anmada yaşamını yitiren Murat Yurtgül’ün annesi Besna Yurtgül yere eğilerek toprağı öpünce duygusal anlar yaşandı.

Burada ilk olarak Suruç Aileleri adına konuşan Çağla Seven, “Burada hepimiz yaralanırken böyle güvenlik önlemi yoktu. Bombacı emniyetin önünde elini kolunu sallayarak geçti" dedi.

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, SGDF Eş Başkanı Deniz Bahçeci de etkinlikte konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından kitle Suruç Belediyesi'ne geçti. Anma Belediye Konferans salonunda “Gitmek” adlı belgesel gösterimin ardından son buldu.

ADANA

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, basın açıklamasıyla katliamda yaşamını yitirenleri andı. İsmet İnönü Parkı’nda yapılan anmaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP, HDK, DBP, ESP, SYKP, Devrimci Parti, Halkevleri, Eğitim Sen ve çok sayıda kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada ESP PM Üyesi Osman Kara ve HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları konuşma yaptı.

ESP ve SGDF üyeleri de HDP Seyhan İlçe Örgütü binasında anma etkinliği düzenledi. Saygı duruşuyla başlayan anmada, Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

MERSİN

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Mersin Şubeler Platformu, Suruç şehitlerini basın açıklamasıyla andı. Özgür Çocuk Parkı'nda yapılan açıklamada, "33 Düş yolcusunu unutmadık" pankartı açan kamu emekçileri adına Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Canan Solak konuştu.

Solak, başta Suruç Katliamı olmak üzere, Suruç’tan sonra yaşanan katliamların arkasındaki güçleri ve gerçek sorumluları ortaya çıkarmak için verilen tüm araştırma önergelerinin AKP tarafından reddedildiğini anımsattı.