Türkiye’ye giriş yapan IŞİD’li sayısı kaçtır?

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, DAİŞ'lilerin Türkiye'ye geçişini hükûmete sordu.

HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, DAİŞ çetelerinin Türkiye'ye geçişi hakkında, bugün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yazılı soru önergesi verdi.

Kerestecioğlu, "ABD merkezli düşünce kuruluşu Soufan Center'ın, 'Yabancı Savaşçılar ve Geri Dönenlerin Yarattığı Tehdit' adlı son raporuna göre, Irak ve Suriye'de bulunan 5 bin 600 yabancı uyruklu IŞİD terör örgütü üyesi ülkelerine dönmüştür" dedi.

'ENGELE TAKILMADAN TÜRKİYE'YE DÖNÜYORLAR'

"Özellikle Avrupa, Kuzey Amerika, Rusya ve Orta Asya’dan gelenlerinin ciddi bir kısmının Türkiye üzerinden Suriye’ye geçiş yaptığı ve tekrar Türkiye üzerinden ülkelerine döndüğü iddia edilmektedir" vurgusunda bulunan Kerestecioğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye’den savaşmak için Suriye ve Irak’ta IŞİD terör örgütü saflarına katılan kişi sayısı ise bu araştırmada yaklaşık 1,500 olarak verilmiştir. Suriye ve Irak’ta IŞİD adına savaşıp da ülkelerine geri dönenler arasında Türk pasaportu taşıyanlar birinci sıradadır. Yaklaşık 900 IŞİD militanının herhangi bir engele takılmadan Türkiye’ye döndüğü belirtilmektedir. Son günlerde IŞİD’e yönelik operasyonlar da dikkat çekmektedir. Bu operasyonlar kapsamında son bir haftada İstanbul’da 32 kişi, Ankara’da haklarında yakalama kararı bulunan 245 şüpheliden 172'si gözaltına alınmıştır."

'KAÇ IŞİD'LİYİ SERBEST BIRAKTINIZ?'

HDP'li Kerestecioğlu, Bakan Soylu'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Son bir yılda Türkiye’ye giriş yapan IŞİD’li sayısı kaçtır? Buna dair herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Son bir yılda IŞİD’e yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan kişilerden kaçı tutuklanmıştır? Kaçı serbest bırakılmıştır?

Türkiye’ye dönüş yapan IŞİD’lilere yönelik hangi tedbirler geliştirilmektedir? Sınır güvenliğine dair hangi çalışmalar yapılmaktadır? Buna yönelik Bakanlığınızın çalışmaları nelerdir?"