Turan: Derhal tecrit cenderesine son verilmelidir

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı açlık grevinde olan tutsakların durumuna dikkat çekmek üzere Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi önünde yapılan eylemde konuşan HDP’li vekil Rıdvan Turan, "Derhal tecrit cenderesine son verilmelidir" dedi.

Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi'ne giderek açlık grevi eylemine giren tutuklularla açık görüş gerçekleştirilen aileler, cezaevi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Çukurova Tutuklu Yakınları ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ve birçok tutuklu yakını katıldı.

HDP’li vekil Rıdvan Turan, Öcalan üzerindeki tecridin hukuksuzca olduğunu ve bu nedenle tutukluların açlık grevine girdiğini aktardı. Turan, tecridin hem Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasası’na hem de Avrupa insan hakları yasalarına aykırı olduğunu belirterek, "Türkiye'de bulunan hükümlüler için belirtilen İnfaz Yasası neyse, o yasanın Öcalan için de uygulanmasını talep ediyoruz. Bizler bu talebi uzunca bir zamandan beri söylemeye devam ederken hükümet sessizliğini bozmuş değildir. Ondan dolayı bugün Leyla Güven eyleminin 161'inci gününde ve ona destek için tüm tutukluların başlatmış olduğu eylem devam etmektedir. Bugüne kadar 8 kişi tecrit için yaşamına son vermiştir. Daha fazla can kaybının olmaması için bu tecrit cenderesine son verilmelidir" dedi.

Tecridin bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini belirten Turan, bu ülkenin demokratikleşmesinin en büyük engelinin tecrit olduğunu vurgulayarak, hükümeti adım atmaya çağırdı.

Tutuklu yakınlarından Meliha Tamur ise, cezaevinde çocuğunun ve arkadaşlarının görüş sırasında ayakta dahi duramadıklarını belirterek tüm tutukluların konuşmakta zorluk çektiğini söyledi. Tamur, yetkililere, "Çocuklarımız ölsün istemiyoruz. İnanın görüşte çocuğumun elini tuttum, buz gibiydi. Artık onların sesine ses olun. Bu zulüm bitsin" diye seslendi.

Açıklama alkışlarla son buldu.