Turgut Kaya hakkındaki karar yarın çıkacak

Türkiyeli devrimci ve gazeteci Turgut Kaya, Yunanistan'da rehin tutulmaya devam ediyor. Kaya hakkındaki karar yarın belirlenecek ve Yunan-Türk hükûmetlerinin kirli pazarlıkta olduğu belirtiliyor.

Türkiyeli devrimci bir gazeteci olan Turgut Kaya, Şubat 2018’de Türkiye’den Yunanistan’a geçiş yaptıktan sonra İsviçre vatandaşı olan ve İsviçre’de Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) çalışması yürüten Hıdır Gönek ile birlikte gözaltına alındı. Gözaltına alınan Kaya, hakkında Interpol araması olduğu ve Türk devletinin “arananlar listesi”nde kırmızı listede yer aldığı gerekçesiyle tutuklandı. Gönek ise “insan kaçakçılığı” suçlamasıyla yargılanıyor. 5 aydır tutuklu olan Gönek, 10 Temmuz’da görülen duruşmasında tahliye edildi.

Ancak Kaya hakkındaki süreç daha farklı işletildi. Kaya, siyasi kimliğini belirtti, politik faaliyetlerinden kaynaklı '90’lı yıllarda gözaltında kaybedilmek istendiğine, Özgür Gelecek gazetesinin uzun yıllar editörlüğünü yaptığı için defalarca tutuklandığına ve bu şekilde Türk devletinin sayısız kez işkencesine maruz kaldığına dair belgeler sundu. Buna rağmen Yunanistan devleti taraf olduğu uluslararası anlaşmaları çiğnemekten geri durmadı.

KARAR YARIN ÇIKACAK

Selanik’te 15 Mayıs’ta görülen ilk davada hakkında Türkiye’ye iade kararı tavsiyesi verildi. Ardından 30 Mayıs’ta Yüksek Mahkeme’ye taşınan davada bu kez Yüksek Mahkeme, bu kararı onayladı. Şimdi son karar mercii Adalet Bakanlığı. Adalet Bakanlığı kararını yarın (12 Temmuz) verecek.

İlk kararın verildiği 15 Mayıs’tan itibaren Kaya’nın yoldaşları, dostları, Yunanistanlı, Türkiyeli ve Kürdistanlı kurumlar bu kararın infaz edilmesini engellemek için harekete geçtiler. Atina sokakları, Yunan konsoloslukları, Avrupa’daki çok sayıda havaalanı, Avrupa Parlamentosu önü “Turgut Kaya’ya Özgürlük” çağrısı ile çınladı.

Kaya ise açlık grevine başladı ve açlık grevinin 40. gününde kritik aşamaya geçtiği için tutulduğu Koridallos Hapishanesi’nin revirinden bir hastaneye kaldırıldı. Kaya, vücut direnci düşmesine, kilo kaybının armasına, baş dönmesi ve mide bulantısının süreklileşmesine karşın açlık grevi direnişini sürdürmekte kararlı olduğunu belirtiyor.

Syriza hükümeti ve Adalet Bakanı bu gelişmelere kayıtsız. Kendisi ile görüşen Yunan kurum temsilcileri ve milletvekillerine Turgut Kaya’nın Türkiye’ye iade edilmeyeceğine dair sözlü beyanatlar veren Syriza temsilcileri ve Adalet Bakanı, aksi yönde davranıp Türk devleti ile kirli pazarlıklar içine girdiler. Keza iki Yunan askerinin rehin tutulduğu Türk devletine karşı elinde bulundurduğu “tek koz” Turgut Kaya.

KİRLİ PAZARLIK

NATO toplantıları sırasında TC’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Tsipras'ın, iki Yunan askeri konulu bir görüşme gerçekleştirmeleri bekleniyor. Çünkü iki Yunan askerinin halen Türk devletinin elinde rehin olması Yunanistan kamuoyunda Syriza hükümetinin imajını zedeleyen önemli etmenlerden biri. İki Yunan askerine karşılık Türk devletinin 8 darbeci asker meselesini sık sık gündeme getirdiği de biliniyor. Ancak Syriza hükümeti bu konuda pek adım atmaya niyetli görünmese de bir pazarlık içerisine girmekten çekinmiyor. Türk devletinin faşist niteliğini bilmesine karşın “arananlar listesinde” kırmızı listeye alınmış bir devrimci üzerinden pazarlığını sürdürdüğü görülüyor.

PROTESTO EDİLECEK

Bu kirli pazarlığa karşı bugün (11 Temmuz) Yunan konsoloslukları önünde siyah çelenk bırakma eylemleri ve yarın (12 Temmuz) Yunanistan Adalet Bakanlığı önünde saat 11.00’de protesto gerçekleştirilecek.