Türk devletinin saldırıları Avusturya Parlamentosu’nun gündeminde

Avusturya’da Ulusal Parlamento, Türk devletinin Güney Kurdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarının son bulmasını talep eden yasa tasarısını bugün gündemine alacak.

Muhalefetteki partiler; Avusturya Sosyaldemokrat Partisi (SPÖ), Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve Yeni Avusturya ve Liberal Forum (NEOS); Türk devletinin Irak ve Suriye’nin resmi sınırları içerisinde bulunan Rojava ile Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırıları konu alan bir yasa tasarısı hazırladılar. Tasarıda Türkiye’nin saldırılarının son bulması ve uluslararası hukuka uyulması talep edildi.

Ankara yönetiminin uyarılması için Viyana hükümetinin çağrıların yer aldığı tasarı ilk olarak geçtiğimiz hafta Ulusal Parlamento’nun Dışişleri Komisyonu’nun gündemine geldi. Komisyonda yapılan tartışmaların ardından hükümet ortakları Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Yeşiller de Türk devletinin ciddi şekilde uyarılmasını öngören tasarıya destek verdiklerini açıkladılar.

ÖVP: HDP’YE BASKILAR SON BULSUN

Özellikle başbakanlığı elinde bulunduran hükümetin büyük ortağı ÖVP, Türkiye’nin hukuk devletine ve insan hakları değerlerine ulaşması, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması ile HDP’ye yönelik baskıların son bulmasını içeren çalışmaların yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Muhalefetteki SPÖ ise Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’in HDP’ye yönelik açılan kapatma davasını kınayan bir açıklama yapmasını talep etti.

Komisyondaki tartışmaların ardından hükümet ve muhalefetteki partilerin önerisiyle son şeklini alan yasa tasarısı bugün öğlen saatlerinde Ulusal Parlamento’nun gündemine gelecek. Parlamenterler Dr. Reinhold Lopatka, Dr. Ewa Ernst-Dziedzic, Petra Bayr, ve Dr. Helmut Brandstätter’in öncülüğünde hazırlanan tasarının büyük ihtimalle bugünkü oturumda oy çokluğuyla kabul edilmesi bekleniyor.