Türk meclisi bugün de 'diktatörlük anayasası' için toplanacak

Diktatörlüğü yasallaştıracak anayasa değişikliği görüşmeleri bugün sürecek.

Tüm yetkilerin Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a devredilmesine olanak sağlayan 'diktatörlük anayasası'nın görüşmeleri bugün de sürecek.

Meclis Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifinin 1. turunda birinci maddesine 347 kabul, 132 ret oyu verildi. 

AKP'lilerin ihlal ettiği 'gizli oylamaya' 484 milletvekili katıldı. 

İkinci madde için de 343 kabul, 133 ret oyu verildi. Oylamaya 480 milletvekili katıldı.

Teklifin ikinci maddesi milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını öngörüyor.

Bu arada Türk Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa değişikliği teklifinin oylaması sırasında Meclis'te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile sohbet etti. Kılıçdaroğlu, Yıldırım'a, "Bu teklifi çekseniz, ortam yumuşar" dedi. 

AKP'LİLER SUÇ İŞLEDİ

AKP'li milletvekillerinin, İçtüzük ve yasa gereği gizli olması gereken oylamada, oylarını bakanlara göstererek kullanması da tartışılmaya devam ediyor. AKP’li vekillerin birbirlerini kontrol etmek için kabine üç kişi birden girdiği gözlendi.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de Meclis kürsüsündeki konuşmasında, "Siyasi ve demokratik olgunluk denilen bir şey var. Bütün bu tartışmalar niye çıkıyor? Ancak bir ergene yakışır 'Bakın, ben bu oyu verdim' demek, bunu göstere göstere yapmak. Değilse bir paniğin işaretidir, bir korkunun, itham altında kalmanın" dedi.

TUTUKLU VEKİLLER

Önder, tutuklu milletvekillerinin oylamaya katılamamasına ilişkin de şunları söyledi: "Bu Parlamentonun 11 vekilinin nasıl SEGBİS’le ifadesini almayı biliyorsunuz, Hakkâri’deki dava için Edirne’den bir şekilde bir yol bulup bağlayabiliyorsunuz; hâlen dokunulmazlığı devam eden o vekillerin gelip bu yasama faaliyetine katılması lazım, bu yok. Bu olmayınca böyle eften püften, sizin de panik eseri yaptığınız ve tamamen artık saçmalığın dik âlâsı boyutuna varan, burada ancak liseli gençlerde hoş görülebilecek birbirine gösterme, beraber kabine girme gibi eylemlerle iş buraya getiriliyor."

'Diktatörlük anayasası'nın görüşmelerine bugün saat 14.00'te devam edilecek.