Türkiye Başika'da geri adım attı

Irak Başbakanı Ebadi ile Türk Başbakanı Yıldırım, Türk askerinin Başika’dan çekilmesi konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Bağdat’a sabah saatlerinde gelen Türk Başbakanı Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet, Irak Başbakanı Haydar Ebadi ve Bağdat heyetiyle toplantı yaptı. İki başbakan, toplantının ardından ortak basın açıklaması düzenledi.

Yıldırım, toplantıda Başika'dan çekileceklerini vurguladı. Başika'daki Türk askerinin işgalci varlığına değinen Yıldırım, "Bu bir keyfiyet değil, bir ihtiyaçtan doğmuştur. Görüyoruz ki, bölgenin DAİŞ'ten temizlenmesinde önemli mesafe katedilmektedir. Buna uygun olarak bu konuyu da dostane biçimde çözüme ulaştırmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, "Sincar birinci derecede en büyük tehdidi bize oluşturmaktadır ve tehdidin bertaraf edilmesi konusunda Sayın Başbakan'ın hassasiyetleri için de teşekkür ediyoruz. Bu konuda da gerekli işbirliğini yapmaya hazırız. Sadece Sincar değil, bütün Irak topraklarından ülkemize yönelen terör faaliyetlerine karşı işbirliğini sürdüreceğiz" iddiasında bulundu.

Yıldırım, açıklamasında şu ifadeleri de kullandı: "Irak'ın egemenliği bizim için çok önemlidir, egemenliğine zarar verecek hiçbir girişime, hiçbir harekete rıza göstermeyiz; içinde olmayız. Irak'ın bütünlüğü de aynı şekilde bizim için önemlidir, bunun bilinmesini isteriz."

HEWLER'E GEÇECEK

Türk Başbakan Yıldırım, Bağdat’taki temaslarının ardından Hewler’e geçerek Mesud Barzani ve Neçirvan Barzani’yle görüşecek.