Türkiye ve Kürdistan'da 'HAYIR' çalışmaları sürüyor

Türkiye ve Kürdistan kentlerinde, 16 Nisan'da diktatörlüğün oylanacağı referandum için 'HAYIR' çalışmaları yayılarak sürüyor.

ŞIRNAK 

Şırnak’ın İdil ve Silopi ilçelerinde referandum kampanyasının startı verildi. HDP Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Aycan İrmez’in de aralarında bulunduğu HDP ve DBP’li grup, önce İdil’de esnafı gezerek, çarşı merkezinde bulunan yurttaşlara “Hayır” bildirileri dağıttı. HDP ve DBP’lilere yoğun ilgi gösteren ilçe esnafı, yaşanılan sürecin zorluklarını anlattı. 

Ziyaret sırasında konuşan Ahmet Mete adlı kişi, kendisini ziyaret eden HDP ve DBP’lilere teşekkür ederek, herkesin “Hayır”ı örgütleyip sandık başına gitmesi gerektiğinin altını çizdi. Halit Bilim adlı kişi de, referandumda verecekleri oylarının belli olduğunu dile getirerek, “Burada referandum çalışması yapmanıza gerek yok. Herkesin bilmesi gerekir ki ‘Hayır’ dışında oy çıkmayacak” diye konuştu. 

HDP ve DBP’liler daha sonra Silopi ilçesine geçerek esnaf ve halkı ziyaret etti. Burada da halka “Hayır”ı anlatan HDP ve DBP’liler, Cizre’de yapılacak olan Newroz kutlamalarına da katılım çağrısında bulundu. 

MARDİN

Mardin’in Dargeçit ilçesinde de, HDP milletvekilleri Ali Atalan ve Erol Dora, esnafını gezdi. Ziyaret sırasında kadınlar, HDP’lileri zılgıtlarla karşıladı. 

İSTANBUL

“Hayır ve Ötesi” için İstanbul'un Fatih ilçesindeki Şehremini Parkı’nda çalışma yapan Birleşik Haziran Hareketi (BHH) Fatih Meclisi üyelerine "Ben Osmanlı torunuyum" şeklinde bağıran bir şahıs bıçakla saldırı girişiminde bulundu. 
Olayda kimse yaralanmazken, saldırgan BHH üyeleri ve çevredeki halkın müdahalesiyle bölgeden uzaklaştırıldı. 

İZMİR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Gençlik Meclisi, 16 Nisan'da referanduma sunulacak olan anayasa değişikliği paketine ilişkin HDP İzmir İl binasında panel düzenledi. Panele HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Mahfuz Güleryüz ve HDP Parti Meclis Üyesi Erkan Karabay konuşmacı olarak katıldı. 
Panelde ilk olarak söz alan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, gençlerin yaklaşan referandumda 'Hayır' çıkmasında belirleyici olacağını söyledi. 

HDP'nin İbrahim Kaypakaya, Mahir Çayan ve Mazlum Doğanlar'ın bayrağını devralındığını söyleyen HDP PM Üyesi Erkan Karabay, onlara yakışır bir mücadele yürüteceklerini ifade etti. 

"HDP sadece bir halkın yada bir grubun haklarını baz almadı bu hareket tüm Türkiye ve Ortadoğu haklarını baz alarak kuruldu" diyen HDP İzmir İl Eş Başkanı Mahfuz Güleryüz ise, "Bizlere diz çöktürmek istediler ama biz diz çökmedik. Bu temelde 21 Mart'ta kutlayacağımız Newroz çok önemli, gençlik ruhunun alanlara yansıması çok önemlidir. Newroz'da AKP'ye en büyük tokadı atacağız. Bunu da referandumda 'Hayır' ile taçlandıracağız" şeklinde konuştu. 

MERSİN 

Mersin’in Akdeniz ilçesinde bulunan ve çoğunluğunu Arap Alevilerinin oluşturduğu Karaduvar Mahallesi’ndeki kadınlar, referandum için “Hayır ekmeği” dağıttı. Yaptıkları 3 bin ekmeği dağıtmak için sahilde bulunan Cumhuriyet Parkı'nda bir araya gelen kadınlar, ambalajlarının üstünde "Hayır afiyet olsun" yazısının bulunduğu ekmekleri dağıtmak için gruplar halinde mahalleye girdi. 

Kadınlar, ekmeğin emek olduğunu söyledi ve bu emeğin son bulmaması için herkesi “Hayır”a davet etti.

ANKARA

Ankara’da Konur Sokak’ta “Hayır” bildirisi dağıtan Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER) ile Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP) üyelerine polis saldırdı.  Polislmer 11 genci gözaltına aldı. Gözaltına alınanların Çankaya İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.

ADANA

‘Adana Hayır Diyor’ bileşenleri, “Hayır” çalışması kapsamında Cemalpaşa Postanesi önünde bir araya gelip, Atatürk Caddesi boyunca halka “Hayır” bildirisi dağıttı. “Hayır” bildirisini alan bazıların Adana’da “Hayır” oranın yüksek çıkacağını belirtip, “tek adamlığa” karşı sandığa gidip “Hayır” diyeceklerini dile getirdi. İki koldan Atatürk Caddesi boyunca bildiri dağıtan kitle, Dörtyol Kavşağında bildiri dağıtımına son verdi.

ANTALYA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya İl Örgütü, “Hayır” çalışmaları kapsamında Kepez ilçesinde bulunan Güneş ve Hapipler Cumartesi pazar yerinde “Hayır” bildirisi dağıtıp, halka neden 16 Nisan'da “Hayır” demesi gerektiğini anlattı.