Tutsak aileleri: Çözüm İmralı'da!

Gebze'de tutsak ailelerinin eylemi 38'inci gününde sürdü. Aileler, "Çözüm İmralı'da" mesajını verdi. Van'daki aileler de çocuklarının talebini sahiplendiklerini açıkladı.

Gebze Cezaevi önünde 38 gündür polislerin “eylem yasak” diyerek engellemeye çalıştığı tutuklu aileleri, “Tek isteğimiz tecridin bir an önce kalkması. Çözüm İmralı’dır” dedi.

İmralı tecridine karşı açlık grevi ve ölüm orucunda olanların ailelerinin, Gebze M tipi Kapalı Cezaevi önündeki oturma eylemi 38’inci gününde devam etti.  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gebze ilçe binası önünde bir araya gelen aileler, araçlara binerek cezaevinin önüne gitmek için yola çıktı. Cezaevine yakın bir yerde önü polis tarafından kesilen aileler, araçlardan inerek yürüdü. 

Ailelere hakaret eden polisler, “Teröristler! Her gün sizinle uğraşıyoruz. Siz gidin, Abdullah Öcalan gelsin” ifadesini kullandı.

Etrafı ablukaya alınan aileler, polisin hakaretlerine rağmen direnmeye devam etti. Aileler, “Bizi öldürseniz de, gelmeye devam edeceğiz. Bize hakaret edemezsiniz” dedi. Aileler, bekleyişlerini devam ettirince saldıran polis, aileleri darp ederek araçlara bindirdi. Aileler, yarın yine gelecekleri mesajını verdi.
Polis, gazetecilerin çekim yapmasını da engelledi.

HDP Gebze İlçe Örgütü’ne gelen aileler, burada açıklama yaptı. 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Hatice Calıhan’ın annesi Zeynep Calıhan, şunları söyledi: “Devletin sistemi budur işte. Bizim çocuklarımız ölüyor. Biz anne olarak çocuklarımız ölsün istemiyoruz. 38 gündür buradayız. 38 gündür aynı zulüm, aynı muamele. Yumuşama hiç yok. Meclis’te anneler bulunuyor şu an; ama onları da dinlemiyorlar. Dün Meclis Başkanı ile görüştü orada anneler ama görüşmenin sonucunda hiçbir açıklama yapılmadı. Biz Meclis Başkanı başta olmak üzere yetkili herkesin açıklama yapmasını istiyoruz. Leyla Güven ve Nasır Yağız şahsında tüm grevde olanlar için ses vermelerini istiyoruz. Sadece Kürt anneleri değil, Türk anneleri de bilsin hepimiz tecrit altındayız. Ellerimize el versin tüm sanatçılar, yazarlar. Biz sonuna kadar direnmeye devam edeceğiz."

Gebze Cezaevi’nde 152 gündür açlık grevinde olan Özlem Söyler’in annesi Hatice Söyler de şöyle konuştu:
"Tecrit kalkana kadar cezaevi önünde olmaya devam edeceğiz. Avukatlar, Sayın Öcalan ile görüşme sağladı. Ama o görüşme ne bizim açımızdan ne çocuklarımız açısından yeterli değil. Bizim tek isteğimiz, tüm bireylere uygulanan hakların Sayın Abdullah Öcalan için de uygulanması. Bizim çocuklarımızı nereye kadar görmezlikten gelecekler? Bunlar evlat acısı görmemişler herhalde. Biz bu haklar yasallaşana kadar cezaevi önünde olmaya devam edeceğiz” dedi. Açık görüşüne gittiği kızının çok zayıfladığını ve görme kaybı yaşamaya başladığı bilgisini paylaşan Söyler, “Kızımın eklem ağrıları var. Yürümekte zorlanıyor. Tek isteğimiz tecridin bir an önce kalkması. Tecrit konusunda ağızlarından çıkacak bir kelimenin yeterli olacağını biliyoruz. Çözüm İmralı’dır."

VAN 

Van'daki tutsak aileleri de Tutuklu Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER) Van Şubesi'nde bir araya geldi. Eleme HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, HDP ve DBP il eşbaşkanları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları ile çok sayıda kişi katıldı. 
Dernek binasından Sanat Sokağı'na gitmek isteyen annelere polis engel oldu. Polis gazetecilerin de görüntülerini sildi. 

Anneler, avukatlar ve partililerden oluşan kitle HDP Van İl Örgütü binasına geçti. Burada açıklama yapan, 151 gündür Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde açlık grevinde olan Necla Atak'ın annesi Emine Atak, çocuklarının sesine ses olmaya devam edeceklerini söyledi.