Tutsak aileleri: Talepler karşılanmazsa hiçbir güç bizi durduramaz

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevinde olan tutsakların yakınları, HDP Amed il binasındaki açlık grevi eylemini ziyaret etti.

Leyla Güven’in açlık grevi dört ayı aşarken, cezaevlerinde 16 Aralık’ta başlayan tutsakların grevi 85’inci gününde sürüyor. 1 Mart’tan itibaren ise tüm cezaevleri açlık grevlerine dahil oldu.

Tutsak aileleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed il binasında milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın sürdürdüğü açlık grevi eylemini ziyaret etti.

Vedat Aydın Konferans Salonu’nda bir araya gelen yüzü aşkın tutsak yakını, Öcalan üzerindeki tecrit ve açlık grevi eylemlerine ilişkin bilgi alışverişinde bulundu.

Tutsak aileleri, açlık grevi eyleminde olan HDP milletvekilleriyle birlikte il binasının önünde kitlesel basın açıklaması yaptı. Kitle zılgıt ve sloganlarla toplanırken, il binasını ablukada tutan polis yeniden engellemede bulunmak istedi. Ancak aileler engellemeleri protesto ederek, polise rağmen açıklamayı yaptılar.

Açıklama sırasında konuşan HDP Milletvekili Tayip Temel, açlık grevi eylemlerinin kritik aşamaya ulaştığını hatırlattı.

Temel, “Zindanlardan her an kötü haber gelebilir, tabut çıkabilir. Durum bu kadar ciddi. Bu durum karşısında ne hükümet ne toplum olarak ne de siyasetçiler altından kalkamayız. Bu duruma bir an önce son verilmesi için tutsakların taleplerini dinleyecek bağımsız heyetlere gereklilik var” dedi.

Temel hükümete seslenere, “Bu durum sürdürülebilir bir durum değil. Tabutların çıkması durumunda toplumu, vicdan sahibi tüm kamuoyunu baskı, bastırma ile idare edemeyeceksiniz” diye uyardı.

Açlık grevcilerinin taleplerine kulak verilmesini isteyen Temel, şu bilgileri paylaştı: “Birçok tutsak, yarı yarıya görme yetisini kaybetmiş. Birçok tutsak B1 vitamini alamadığı için hafızasını toparlayamıyor. Aileleriyle görüşme sağlayamıyor.”

Temel, “İlgililerin büyük tehlikeye kulaklarını ve gözlerini açıp gerekli adımları atmasıdır. Bu yüzden anneleri, babaları dinledik. Durum gelebilecek en kritik aşamaya gelmiştir. Kamuoyunun vicdanıyla harekete geçmelidir” diye ekledi.

Tutsak aileleri adına konuşan Nafiye Yiğit, Leyla Güven’in eyleminin 4 ayını geride bıraktığına dikkat çekerek, “Leyla tecridin kırılması için 4 aydır bedenini ölüme yatırmış durumda. Ne yazık ki hükümet adım atmış değil. Çocuklarımız 85 gündür bedenlerini ölüme yatırdı. Ama talepleri karşılanmıyor” diye konuştu.

Annelerin hiç bir zaman savaş taraftarı olmadığını ve ellerin sürekli barış için uzattıklarını kaydeden Yiğit, şöyle konuştu: “Çocuklarımız haklıdır, talepleri haklıdır. Akan bu kan durmalıdır. Artık çocuklarımız ölmesin. Özgür bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bu yaşananları kabul etmiyoruz. Bir an önce çocuklarımızın talepleri karşılanmalıdır. Çocuklarımızın talepleri karşılanmazsa, hiç bir güç anneleri durduramaz. Bedeli ne olursa olsun durmayacağız. Çünkü yüreğimizden bir parça onlar. Televizyonları bile açamıyoruz, çocuklarımızın ölümü konuşuluyor. Tahammülümüz kalmadı. Bir an önce müzakere masasına geri dönülmelidir.”