Tutsak aileleri: Tecrit İmralı'da başladı, her yere yayıldı

İzmir'de Adalet Nöbetini sürdüren tutsak aileleri, İmralı'da başlayan tecridin her yere yayıldığını belirtti.

İzmir'de hasta ve infazı yakılan tutsaklar için ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti 91'inci gününde Buca Kırıklar Cezaevi önünde devam etti. "Deng bide zindanan”,  “Ji girtiyên nexweşre azadî", "Hasta tutsaklara özgürlük" yazılı önlükleri giyen aileler, “Hak hukuk adalet”, “Bijî berxwedana zindanan”, “Zindanlar boşalsın” sloganları attı. Ailelere Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziemir İlçe Eşbaşkanı Mirkan Erdem ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir İl Eşsözcüsü Mehmet Sabri Gül destek verdi.

HDK İzmir İl Eşsözcüsü Mehmet Sabri Gül, Amed, İzmir ve İstanbul’da 6 ayı aşkın süredir Adalet Nöbetlerinin devam ettiğine dikkat çekti. Cezaevlerinde devam eden tecrit politikasının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı Cezaevi’nden başladığını ve tüm topluma yayıldığını ifade eden Gül, “Bir ülkede sağlık, güvenlik ve adalet hakkına erişimin engellenmesi o ülkenin toplumsal ve politik olarak çürümesine neden olur. Şu anda Türkiye’de bu hakkın üçünün de esamesi okunmuyor. Bir tarafta hasta tutsaklar Adli Tıp Kurumunun göstermelik raporlarıyla içerde tutulup ölüme mahkum edilirken diğer taraftan da devletin kendisine teslim edilmiş hükümlülerin yaşam hakkının cezaevlerinde alındığını, cezaevlerinden yaşam hakkının alındığı ve intihar süsü verilerek öldürüldüğünü hepimiz gözlemliyoruz” diye belirtti.

Sistemin daha fazla sürdürülemez olduğunu, her tarafın savaş ve çatışma altında olduğunu vurgulayan Gül, Zaxo kentinde olduğu gibi sivil katliamların gerçekleştirildiğini belirtti. Bu koşulların emekçilere, yoksullara, bu ülkenin ezici çoğunluğuna refah getirmediğini dile getiren Gül, “Özellikle cezaevlerinden başlayarak hasta tutsaklar üzerindeki göstermelik raporlar ortadan kaldırılmalı, serbest bırakılmalı, son bir yıldır yürürlüğe konan infaz sistemi kaldırılmalı, infazı biten tutsaklar serbest bırakılmalı. Adalet mekanizması tarafsız ve bağımsız bir hale getirilerek güdümlü değil insanların taleplerini hakikatle buluşturan adalet sistemi gerçekleştirilmelidir” diye konuştu.