Tutsak gazetecilerin özgürlüğü için balonlar uçuruldu

Gazeteciler, tutuklu ETHA ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanlarının serbest bırakılması talebiyle Bakırköy Kadın Cezaevi önünde açıklama yapıp, rengarenk balonlar uçurdu.

Gazeteciler, Etkin Haber Ajansı'nda tutuklu gazeteciler Pınar Gayıp ve Semiha Şahin ile Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanları Reyhan Hacıoğlu ve Hicran Ürün'ün gelecek hafta görülecek duruşmasına çağrı yapmak için Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde eylem düzenledi. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Etkin Haber Ajansı, Mezopotamya Haber Ajansı, Evrensel, Cumhuriyet, Mücadele Birliği gazete çalışanlarının da katıldığı eyleme, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Dilşat Canbaz da destek verdi.

Tutsak gazetecilerin fotoğraflarının taşıdığı ve "Gazetecilik suç değildir tutuklu gazetecilere özgürlük" yazılı pankartın açıldığı eylemde, polisin megafonun kullanılmasına izin vermemesi dikkat çekti. Eylemde ilk konuşan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın Komisyonu'ndan Gülfem Karataş, kadın gazetecilerin basın özgürlüğü konusunda kararlı duruş sergilediklerini belirtirken, DİSK Basın- İş temsilcisi Aylin Kaplan da gazetecilerin Çağlayan Adliyesi’ne görülecek duruşmalarına katılım çağrısı yaptı.

GAZETECİLERİN TUTUKLAMAK HALKIN HABER ALMA HAKKINI ENGELLEMEKTİR

HDP milletvekili Züleyha Gülüm, gerçeği açığa çıkarmak isteyen, iktidara karşı söz söyleyen herkesin hedef olduğu bir dönemden geçildiğini hatırlattı. Gazetecilerin tutuklanmasının halkın haber alma hakkının engellenmesi anlamına geldiğini vurgulayan Gülüm, “Gazetecilerin bu kadar çok baskı altına alınmasının sebebi de onların halka gerçekleri aktarıyor olmasıdır. Biz her zaman gazetecilerin yanında olacağız. Onlar da gerçekleri yazmaya devam edecekler” dedi.

‘SÜRECEK BU KAVGA’

Konuşmaların ardından gazeteciler adına açıklamayı Taylan Öztaş okudu. “Etkin Haber Ajansı editörleri Pınar Gayıp ve Semiha Şahin ile Özgürlükçü Demokrasi’den editör arkadaşlarımız Reyhan Hacıoğlu ve Hicran Ürün’ün 4 aydır haksız ve hukuksuz bir biçimde Bakırköy Kadın Cezaevi’nde tutuluyor” diyen Öztaş şunları belirtti: “Meslektaşlarımızın, iddianamelerine baktığımızda haberleri suç unsuru olarak gösteriliyor. Biz, arkadaşlarımızın gelecek hafta görülecek olan duruşmalarda, serbest bırakılacağını, bu hukuksuz tutuklamanın bir an önce sona ereceğini umuyoruz. Umuyoruz ve istiyoruz ki arkadaşlarımız, meslektaşlarımız bir an önce haberlerine ve sokaklara yeniden kavuşsun."

Dostlar Müzik Topluluğu üyesi Ümran Seher’in Şair Adnan Yücel’in müzik bestesine dönüştürülen, “Bitmedi daha sürüyor o kavga ve sürecek” şiirini seslendirdiği eylemde, tutsak gazetecilerin özgürlüğü için rengarenk balonlar uçuruldu.