Tutsak gazetecilerin özgürlüğü istendi

Özgür basın çalışanları, tutsak Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanları İsminaz Temel ve Havva Cuştan'ın, 16 Temmuz'da görülecek duruşması öncesi eylem yaptı.

Özgür basın çalışanları, tutuklu bulunan Etkin Haber Ajansı (ETHA) Editörü İsminaz Temel ve ETHA Muhabiri Havva Cuştan'ın 16 Temmuz'da görülecek duruşması öncesi Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde eylem düzenledi. HDP milletvekili Hüda Kaya, Eski CHP Milletvekili, Gazeteci Barış Yarkadaş, basın meslek örgütlerinin katıldığı eylemde, "İsminaz-Havva çıkacak, yine yazacak” pankart açıldı. Hep bir ağızdan, “Özgür basın susturulamaz”, “Susma haykır haber almak haktır” sloganları atıldı.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE TAHAMMÜL EDEMİYORLAR'

İlk konuşma Barış Yarkadaş tarafından yapıldı.

Gazeteciler Temel ve Çuştan’ın haber yaptıkları için 9 aydır tutuklu olduğunu hatırlatan Yarkadaş, Türkiye’de halkın haber alma hakkını kullanmanın, bu yönde çaba göstermenin suç olarak gösterildiğini vurguladı. Son günlerde ifade özgürlüğü konusunda tahammülsüzlüğün vardığı noktayı ve yaşam hakkı ihlallerine işaret eden Yarkadaş, şunları söyledi: "Daha dün ODTÜ’de pankart açtıkları gerekçesiyle 4 öğrenci gözaltına alınıp tutuklandı. Tiyatrocu Orhan Aydın sosyal medya’da, “Yaşasın hayat, yaşasın tiyatro” paylaşımı yaptığı için gözaltına alındı, Piyanist Fazıl Say’ın konseri gerekçe göstermeden iptal edildi. Çorlu’da bir faciada, bir katliamda 24 insanımız hayatını kaybetti. Az önce de Soma'da 301 madencinin ölümüne sebep olanlar sadece 15 yıllık hapis ile cezalandırıldı. Aslında Soma‘da bugün adalet göçük altında kaldı."

'180 GAZETECİ VAR'

Yarkadaş, şu an cezaevlerinde 180’e yakın gazeteci olduğuna dikkat çekerken, eski CHP Vekili Eren Erdem’in de tıpkı 180 gazeteci gibi halkın haber alma hakkını kullandırmak istediği için şu anda Silivri Cezaevi’nde tecrit altında tutulduğunu aktardı.

'SON GAZETECİ ÇIKANA KADAR...'

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu Üyesi Gülfem Karataş, "Son gazeteci cezaevinden çıkana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

DİSK Basın-İş üyesi Aylın Kaplan da, "Bugün kalemlerimizi kırarak, gazeteci arkadaşlarımızı tutuklayarak gerçekleri yok edemeyeceksiniz. Gazetecilik suç değildir” diye konuştu.

'GELENEĞİ SÜRDÜRECEĞİZ'

ETHA çalışanı Ebru Yiğit ise, özgür basına her türlü baskı, sansür, gözaltı, tutuklama saldırıların tek tek gazetecilere yapılan saldırılar olmadığını belirtti. Bu saldırının Metin Göktepe’den Apê Musa’ya kadar yaratılan özgür basın geleneği susturmaya yönelik bir saldırı olduğunu kaydeden Yiğit, “Bu baskı, sansür ve tutuklamalar da gerçekleri yazmamızı, gerçekleri halka ulaştırmamızı engelleyemeyecek” dedi.

DURUŞMAYA ÇAĞRI

Konuşmaların ardından açıklama Gazeteci Evrim Kepenek tarafından okundu. Kepenek, Temel ve Cuştan'ın ilk duruşmasının 16 Temmuz Pazartesi günü Çağlayan’daki İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüleceğini belirterek, duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

Açıklamanın ardından gazetecilerin serbest bırakılması talebiyle gökyüzüne beyaz ve mor renkli balonlar uçuruldu.