Tutsak yakını anneler gözaltına alındı

Cezaevlerindeki hak ihlallerine dikkat çekmek Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapmak isteyen tutsak yakını annelere polis saldırdı. Anneler ve onlara destek veren gençler, işkenceyle gözaltına alındı.

Cezaevlerindeki hak ihlalleri ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için tutsak yakınlarının Çağlayan Adliyesi önünde yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm’ün katımıyla gerçekleştirilmek istenilen açıklama, kaymakam yasağı gerekçe gösterilerek engellenmek istendi.

TUTSAK YAKINI: HERKESİN YERİ VAR ÜÇ ANNENİN Mİ YOK?

Annelerden Kumru Akgül, bu keyfi uygulamaya, “Demokratik hakkımızı kullanıyoruz, elimizde bir şey yok. Üç anneyiz burada, herkesin yeri var üç annenin yerimi mi yok burada. Çocuklarımız ölüyor” diye tepki gösterdi.

 Etrafı çevik kuvvet ekipleri tarafından çevrelenen anneler ve beraberindeki gençler, işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltına alınana gençler arasında reşit olmayanların da olduğu öğrenilirken, anneler, sistematik engelleme ve gözaltılara, “ Bijî berxwedana zindanan” sloganıyla karşılık verdi.

GÜLÜM: CEZAEVLERİNDEKİ SORUN BÜTÜN ÜLKENİN SORUNU!

Gözaltı sonrası açıklama yapan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, keyfi kaymakam yasağı öne sürülerek tutsak yakınlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Cezaevlerinden her gün işkence ve ölüm haberleri geldiğini hatırlatan Gülüm, “Bize her gün cezaevlerinden işkencelerin cezasızlıkla ödüllendirildiğine dair bilgi geliyor. Ortada bir adalet yok ki aileler adalet üzerinden arasınlar haklarını. Ortada bir tarafsız yargı yok ki. Hangi işkence suç duyurusu acaba işleme konuldu? Hangi işkenceyle ilgili öldürme vakasıyla ilgili bugüne kadar bir cezaevi müdürü, bir gardiyan ya da oralardan sorumlu olan Adalet Bakanlığı Cezaevleri Genel Müdürlüğü yargılandı?” sorularını yöneltti.

Hasta tutsakların ölüme sürüklendiğini ve 70-80 yaşlarındaki insanların tutuklandığını hatırlatan Gülüm, bu yetmiyormuş gibi yasa olmasına rağmen, hamile kadınların da tutuklanıp, cezaevine konulduğuna işaret etti.

Bu sorunları kamuoyuna aktarmak isteyen tutsak yakını annelerin ise her seferinde hukuksuz bir biçimde gözaltına alındığını kaydeden Gülüm, “ Bir bütün olarak baskıya boyun eğmemiz isteniyor. İşte tam da buna karşı hepimizin ses çıkarması gerekiyor. Çünkü bu sorun sadece cezaevlerinde çocukları olanların sorunu değil, bu sorun bütün ülkenin sorunu” diyerek dayanışma çağrısı yaptı.