Tutsak yakınları adliye önlerinde buluştu

Tutsak yakınları, Amed, Van ve İstanbul'da adliye önlerinde buluştu, kamuoyunu eylemleri sahiplenmeye çağırdı.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların özgürlüğü için başlatılan Adalet Nöbeti, 178’inci gününde devam ediyor. Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan tutsak yakınları açıklama yaptı. Eyleme tutsak yakınları ile Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri katıldı.  

Tutsak yakını Herdem Merwanî, "Bu sorun sadece ailelerin sorunu değil. Ailelerin tek başına çözeceği sorun da değil" dedi. Çözüm noktasında yetkili olan kurum ve kişilere "Vicdansızlık yapıyorsunuz" diye tepki gösteren Merwanî, "Taleplerimizi gayet açık; hasta ve infazı yakılan tutuklular tahliye edilsin. Vicdanlı herkesten destek istiyoruz. Bu sorunlar şahsi sorunlar değil. Toplumsal bir sorun. Ne yapacaksanız bugün yapın yoksa yarın geç olacak ve sorun büyüyecek. Bu sorun tüm ülkenin sorunu ve ülkenin tümünün bu sorunu sahiplenmesi lazım" dedi.

Tutsak yakını Reşahat Ada ise "Çocuklarımıza işkence ediliyor. Her gün koğuşları basılıyor, mektupları verilmiyor, aileleriyle görüştürülmüyor. Cenazelerin gelmesini istemiyoruz. İnfazlarını yakılmasını istemiyoruz" dedi. "Hani adalet ve hukuk" diye soran Ada, "Bu dava neden çözülmüyor? Adalet olsun. Çocuklarımızı yalnız bırakmayacağız ve mücadelelerini sürdüreceğiz. Biz çocuklarımıza borçluyuz. Daha önce sahip çıkmak ve yalnız bırakmamamız gerekiyordu. Ancak bugünden sonra onlara sahip çıkacağız. Her gün barış, huzur ve adalet için dua ediyoruz. Adalet sadece bize lazım değil, herkese lazım" ifadelerini kullandı.
 
VAN

 Van'da Adalet Nöbeti’ni sürdüren aileler, adliye önünde bir araya geldi. Nöbete Van F Tipi Cezaevi’nde 7 yıldır tutsak bulunan Botan Timur’un annesi Aslıhan Timur ile Tokat T Tipi Cezaevi’nde yaklaşık 6 yıldır tutsak bulunan Rojhat Aydın’ın annesi Hami Aydın katıldı. Hakların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü yöneticileri, Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER)  üyeleri de eyleme destek vermek için adliye binası önüne geldi.
Tutsak yakını Aslıhan Timur, "Ne olursa olsun eylemimizi sürdüreceğiz, adalet çağrımı her gün yapacağım. Siz ne yaparsanız yapın, çocuklarımız serbest bırakılana dek mücadelemi sürdüreceğim”  dedi.

İSTANBUL

İstanbul'da Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen tutsak yakınları, polis tarafından kaymakam yasağı gerekçe gösterilerek engellenmek istendi. Abluka altında alınan aileler ve HDP Milletvekili Musa Piroğlu, bu keyfi uygulamaya tepki gösterdi.
Piroğlu, şunları kaydetti:
"Hapishaneler cehenneme çevrilmiş durumda. İşkence ve her türlü hak ihlali var ve hasta tutsaklar ölüme terk ediliyor. Hamile kadınlar hapishanelerde doğuma zorlanıyor, bebekler anneleriyle beraber hapishanelerde büyümeye zorlanıyor. Uyuşturucu baronları, kara para aklayanlar ve halka karşı suç işleyenler dışarıda. Ama 80 ve 90 yaşındaki insanlar, hayatını içeride sürdürme şansı olmayan insanlar hapishane ortamında tutulmaya devam ediyor. Bu yasalara aykırı yapılıyor. Hapishanelerdeki idareler kendilerini mahkeme sanmış, 30 yıl yatmış insanların infazları yakıyor. ATK neredeyse Azrail’in rolüne soyunmuş durumda. Hastalıktan ölmek üzere olan tutsakların tahliyesine izin vermiyor, onlar artık doktorluk vasfını yitirmiş durumundalar. Onlar birer Nazi mahkemesi ve Nazi doktoru gibi çalışıyorlar. Attıkları her imzada ölümü imzalıyorlar."
Tutsak yakınlarından Fince Akman, cezaevlerinde işkence olduğunu vurgulayarak, "Biz cezaevlerinden tabut çıkmaması için buradayız. Ne olursa olsun biz her hafta buraya yine geleceğiz" dedi.
Tutsak yakınlarından Kumru Akgül ise "Biz çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Biz adalet buluna kadar buradayız" vurgusunda bulundu.