Tutsak yakınları: Maraş'ta işkence var!

Tutsak yakınları ve İHD, Maraş Türkoğlu Cezaevi’ndeki işkence ve hak ihlallerine dikkat çekerek, "Hayatlarından endişeliyiz" dedi.

Maraş Türkoğlu L1 ve L2 Tipi Cezaevi’ndeki siyasi tutsakların yaşadıkları hak ihlallerine karşı aileler, İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi'nde bir araya geldi. İHD Batman Şubesi Cezaevi Komisyonu öncülüğünde yapılan toplantıya, hak ihlallerine maruz kalan tutsakların yakınlarının yanı sıra halk katıldı.

ÇIPLAK ARAMA, DARP, YASAK...

İHD Batman Şubesi Eş Başkanı Devran Yıldız, cezaevi komisyonunun Maraş Türkoğlu L1- L2 Nolu Cezaevlerinde, Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevlerine ilişkin kendilerine gelen başvurular üzerine tutsaklar ile görüştüğünü aktardı. Görüşmelerin detaylarını aktaran Yıldız, şunları söyledi:

"Tüm mahpusların ortak söylemi cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kalmaları ve darp edilmeleri olmuştur. Yine yönetmelik ve yasada tanınan sosyal faaliyet haklarının sağlanmaması, yasal olan dergi, gazete ve kitapların verilmemesi, maddi durumu olmayan birçok mahpusun idarece verilmesi gereken su vb. ihtiyaçları kantinden almak zorunda kalması, cezaevi idaresinin disiplin sağlamak adına sert tavır ve davranışlar göstermesi; çoğu zaman şiddete varan uygulamalarda bulunması iddiası ciddi olarak araştırılması gereken iddialardır."

Maraş Cezaevi’nde 8 Ağustos tarihinde darp olayının yaşanması üzerine tutsaklar ile görüştüklerini dile getiren Yıldız, "Mahpusların vücutlarının birçok yerinde darp izi İHD Adana Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri tarafından bizzat tespit edilmiştir" bilgisini verdi.

Yıldız, şunları ifade etti:

"Adil yargılanma hakkı ilkesi gereği Mahpusların kamera kayıtlarının incelenmesi talebi kabul edilmeli ve maddi gerçek ortaya çıkarılmalıdır. Yaşanan hukuk dışı uygulamalara karşı cezaevi idaresi üzerindeki idari denetim mekanizmasının etkin olarak işletilmesi gerektiği açıktır. Tüzük ve yönetmeliklerle de esasları belirtilen söz konusu aramaya ilişkin hükümlere göre; mahpusun yasak madde veya eşya bulundurduğuna dair 'makul ve ciddi emarelerin bulunması', 'insan onuruna saygı' gibi temel kriterler belirlenmişse de; uygulamada ayrım yapılmaksızın her hükümlü ve tutuklu için, tamamen öznel ölçütler gerekçe yapılarak aramanın dayatılması, bu uygulamanın usulden uzak ve keyfiyetçi bir hal aldığını göstermektedir."

'CEZAEVİ İDARESİ PROVOKASYONA BAŞVURUYOR'

Cezaevinde ayakta sayım, çıplak arama, askeri sayım dayatmalarının insan onuruna yakışmadığını ve cezaevi idaresinin provokasyonlarının olduğunu vurgulayan Yıldız, "Cumhuriyet Savcılığınca yapılacak etkin bir soruşturma ile maddi gerçeğin ortaya çıkarılması, darp olayı nedeniyle yaralanan mahpusların adli tıp raporunun derhal alınması gerekmektedir" dedi. Yıldız yaşanan hak ihlallerinin ortadan kalkması için sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

AİLELER: HAYATLARINDAN ENDİŞELİYİZ

Maraş L Tipi Cezaevi’nde tutsak olan Mehmet Çelebi'nin annesi Fadile Özdamar ise "Oğluma dokunmasınlar, hiçbirimizin çocuğuna dokunmasınlar" diyerek tepkisini dile getirdi. Trabzon T Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Vezir Kaya'nın eşi Şaziye Kayar da birçok cezaevinde tutsaklara yönelik baskıların arttığını ifade ederek, "1980'lerde Diyarbakır'da büyük bir işkence vardı, bugün ise o işkenceler sistemleştirilerek gün gün farklı biçimlerde uygulanıyor. Onların hayatlarından endişe ediyoruz" dedi.