Tutsak yakınları ve Cumartesi Annesi Hanife Yıldız gözaltına alındı

Cezaevlerindeki işkence ve ölümlere dikkat çekmek için HDP milletvekilleri eşliğinde Mecidiyeköy Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen tutsak yakınları, Cumartesi Annesi Hanife Yıldız ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol gözaltına alındı.

Cezaevlerindeki hak ihlallerine ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için HDP milletvekilleri eşliğinde Mecidiyeköy Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen tutsak yakınlarına yine polis saldırdı. tutuklu yakınları Fince Akman, Cemile Çiftçi, ANYAKAY-DER Eş Başkanı Evin Genç, HDP’li Zübeyde İnce, Cumartesi Annesi Hanifi Yıldız’ın da aralarında olduğu toplam 10 kişinin gözaltına alındı. 

Kitle meydana gelir gelmez uyarı dahi yapmadan ablukaya alan polis, tutsak yakını anneleri gözaltına aldı. Çekim yapmak isteyen basın mensupları zorla alandan uzaklaştırılırken, HDP milletvekilleri abluka altına tutuldu.

Bu keyfi uygulamayı tepki gösteren HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, “Bir ülkenin demokratik olup olmadığı cezaevlerindeki tutumla ilgidir. Cezaevlerinde işkence varsa, cezaevleri ölüm evlerine döndüyse ve cezaevleri hukuksuzluğun merkezi olduysa annelerin ve bütün hak savunucularının söz söyleme hakkı vardır” dedi.

Açıklama yaptığı esnada polis ablukası altına alınan Birol, şiddet uygulanarak gözaltına alındı. 

Yaşanan hukuksuzluğa tepki gösteren HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, engellemelerle cezaevlerindeki yaşanan ölümlerin üstünü örtmeyeceklerini vurgulayarak, mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. Gülüm, “ Cezaevlerindeki ölüm düzeni son bulana dek mücadeleye devam edeceğiz” dedi.