Tutsak yakınlarının eylemine polis saldırısı: Gözaltılar var

Hasta ve infazı yakılan tutsaklar için Bağcılar Meydanı’nda bir araya gelen ailelere polis saldırdı.

Hasta ve infazları yakılan tutsaklar için ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti eylemi, Bağcılar Meydanı’nda gerçekleşti. Bu haftaki eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Dilşad Canbaz, Barış Anneleri Meclisi üyeleri Zeynep Çalıhan ve Güler Buğday destek verdi.

 'ÇOCUKLARIMIZ ÖLÜYOR!'

Açıklama yapmak için meydana doğru yürüyen tutsak yakınları, polisler tarafından çembere alındı. Kaymakamlığın yasağını gerekçe gösteren polis, kitleyi engellemeye çalıştı. Bunun üzerine tutsak yakını Fince Akman tepki göstererek, “Bizim çocuklarımız cezaevinde ölüyor. Biz, çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz. Bundan dolayı buraya geldik. Biz, adalet arıyoruz” dedi.
Barış Anneleri Meclisi Üyesi Zeynep Çalıhan, “Hak, hukuk istiyoruz. Bu hepimiz için geçerlidir. Yeter artık. Çocuklarımız ölüyor” diye tepki gösterdi.

 SALDIRI VE GÖZALTI

Polis, çembere aldığı tutsak yakınları ve eyleme katılanların da aralarında olduğu 7 kişiyi darp edip ters kelepçeyle gözaltına aldı. Tutsak yakınları Fince Akman, Cemile Karakaş, Cemile Çiftçi, Kumri Akgül, HDP Küçükçekmece Eşbaşkanı Gülsüm Öztürk, Barış Anneleri Meclisi üyeleri Zeynep Çalıhan ile Güler Buğday gözaltına alındı. Aileler, “Bijî Berxwedana zindana” sloganı ve zılgıtlarla gözaltılara tepki gösterdi.  

Bu sırada İstanbul Emniyet Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin Jinnews Muhabiri Marta Sömek’in kolunu sıkarak, darp etti. Aynı zamanda polisler haberi takip eden gazetecilere de şiddet uygulayarak, çekim yapmalarını engelledi.
HDP İstanbul Milletvekili Dilşad Canbaz, polis engeline ve gözaltılara tepki göstererek, her hafta 70’li yaşlarında olan annelerin işkenceyle gözaltına alındığını ifade etti. Canbaz, “Cezaevinde işkenceler var, cezaevinde yüzlerce hasta tutsak var. Annelerin tek söylediğin şey; ‘Artık cezaevleri ölüm olmasın, cenazeler çıkmasın’ dedikleri için anneler bu haftada gözaltında. Bugün buradan da yarın başka meydanda annelerle beraber, sözümü söylemeye devam edeceğiz” dedi.