Tutsaklar: Cezaevi Müdürü Haydar Ali Ak tehdit ediyor

Kırıklar'da açlık grevini sürdüren tutsaklardan Ozan Alpkaya, Cezaevi Müdürü Haydar Ali Ak tarafından tehdit edildiklerini söyledi. Tutsaklar, "Can güvenliğimiz yok" dedi.

İzmir Buca Kırıklar 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde işkenceci uygulamalara karşı 28 Kasım'da başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevi sürüyor. Tutsaklar Sinan Durmaz, Onur Yılmaz, Abdullah Günay, Sabah Dayan, Ozan Alpkaya, Halis Dağhan, Sertaç Kılıçarslan ve Kenan Yıldızbakan’ın başlattığı eylem, 59. gününe girdi. Tutsaklar Mahir Çakır, Şaban Sıdal, İbrahim Tikan da 27 Aralık'ta eyleme katıldı.

Kırıklar 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsaklara karşı baskıların, Haydar Ali Ak’ın Ağustos 2021'de cezaevine müdürü olarak atanmasıyla arttığı belirtildi. Ak'ın, tutsakları Amed Zindanı’nda insanlık dışı işkence uygulamalarıyla anılan Esat Oktay Yıldıran’ın devamı olduğunu belirterek tehdit ettiği aktarıldı.

Cezaevi Müdürü Haydar Ali Ak ile 17 Ocak’ta görüşmek isteyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve Özgürlük için Hukukçular Derneği üyesi Avukat Ali İhsan Bey’in talebi kabul edilmedi.

'CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK'

Kırıklar Cezaevi’nde ilk açlık grevine giren tutsaklardan Ozan Alpkaya, ailesi ile 23 Ocak’ta yaptığı telefon görüşmesinde, HDP'li Kemalbay ve ÖHD'nin cezaevi yönetimiyle yaptığı görüşmenin ardından Haydar Ali Ak’ın açlık grevinde olan tutsakları tehdit ettiğini kaydederek, can güvenliklerinin olmadığını aktardı.

Alpkaya, “Artık hiç güvenliğimiz yok. ‘İntihar etti’ adı altında cenazemiz çıkabilir” diye belirtti. Açlık grevinde olan tutsakların vücutlarında ve ağızlarında çeşitli yaraların çıktığını söyleyen Alpkaya, kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundu.

'ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ'

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER) yöneticisi Selma Altan, tutsakların gördüğü baskılara karşı acil harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti. Altan, “Tutsak arkadaşlarımızın hayati durumundan çok endişeliyiz” dedi.

Haydar Ali Ak’ın baskıları arttırdığını söyleyen Altan, “Cezaevlerinden cenazelerin çıkmasını istemiyoruz. Bir şekilde bu müdürün durdurulması gerekiyor. Bu adam kime güveniyor da bu kadar baskı uyguluyor? Arkasında hangi güç var" diye tepki gösterdi.

'AK BİR İŞKENCECİDİR'

Altan, şöyle devam etti: "Haydar Ali Ak'ın kendisini 'Ben Esat Oktay'ın devamıyım. Benim hakkımda çok şey yazıldı, bana bir şey olmaz’ diye tanıttığını biliyoruz. Geçmişte de birçok cezaevinde bulunmuş ve işkence uygulamaları var. Bulunduğu cezaevlerinde baskıları devam etmiş. Hatta birçok tutuklunun kolu ve kaburgası kırılmıştır. Tekirdağ Cezaevi’nde görevliyken iki tutsak hayatını kaybetmiştir. Bu müdürün sicili temiz değil. Yetkililerin bu kişiyi koruduğunu düşünüyoruz."