Tutsakların hastanelere sevki sürüyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı açlık grevi ve ölüm oruçlarıyla zafer elde eden tutsakların, hastanelere sevki sürüyor.

KOCAELİ
Gebze M Tipi Kapalı Cezaevinde kalan açlık grevi ve ölüm orucundaki 32 tutsağın, eylemlerini sonlandırması üzerine hastaneye sevkleri yapılmaya devam ediyor.
Açlık grevinde olan tutsakların aileleri, çocuklarının, Fatih Devlet Hastanesi’ne getirileceği yönünde aldıkları bilgi doğrultusunda hastane önüne geldi. Ancak 19 tutsak, Darıca'da bulunan Farabi Devlet Hastanesine sevk edildi. Tutsaklar, kısa süren tedavileri ardından taburcu edilerek,  Gebze M Tipi Kapalı Cezaevine geri götürüldü. 
Ayrıca Fatih Devlet Hastanesi'nde müşahede altına alınan 13 tutsağın, sağlık durumuna dair Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, başhekim ve tutsaklarla görüştü. Daha sonra ailelere bilgilendirme yapan Gergerlioğlu, tutsakların hastane içerisinde bulunan 3 ayrı koğuşta tutulduklarını kaydetti. Gergerlioğlu, “Moralleri iyi, sadece bitkin ve yorgun olduklarını gözlemledim. Eylemin gidişatına dair haber alamadıkları için meraklılar. ‘Başardık’ diyorlar. Oldukça sevinçliler ve annelere çok selam söylüyorlar” diye konuştu. 
Gergerlioğlu, başhekimin kendisine, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) tedavi ve protokollerinin uygulandığını, şu an damar yolu ve özel mamalarla beslendiklerini ve Cuma günü tüm tutsakların taburcu edilecekleri bilgisini paylaştığını aktardı.
Gergerlioğlu, ölüm orucu eylemcisi olan Ardıl Çeşme’nin de kalp ritminde bozukluklar olduğu için bir süre daha yoğun bakımda tutulacağını belirtti.

ŞIRNAK
Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde farklı tarihlerde başlattıkları açlık grevi eylemlerini dün sona erdiren 22 tutsakların tümü, dün akşam saatlerinde tedavi için Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış, sonrasında taburcu edilerek tekrardan cezaevine gönderilmişti. Taburcu edilen tutsaklar arasında bulunan Agit Bilik, mide ve göz rahatsızlığından kaynaklı tekrardan hastaneye sevk edildi. 
Bilik, 16 Ocak'tan bu yana açlık grevindeydi.

BATMAN
Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde dilekçe vermelerine rağmen açlık grevine son veren 32 tutsağa tıbbi müdahale yapılmasına izin verilmemesine yönelik tepkilerin ardından tutsaklar hastaneye sevk edildi. 
Özgürlük İçin Hukukçular Platformu (ÖHD) avukatları ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Feleknas Uca ve Mehmet Rüştü Tiryaki, cezaevi yönetimiyle tekrar görüşmelerinin ardından tutsakların hastaneye sevk edilmesine izin verildi. Tutsaklardan 3'ü Batman Bölge Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.
Açlık grevini bırakan 29 kişinin de tıbbi müdahale için hastanelere sevklerinin yapılacağı belirtildi.

ELAZIĞ 
Elazığ 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kalan 150’ye yakın tutsak da açlık grevini sonlandırdı. 
Açlık grevlerinin bitirilmesi kararı sonrası, tutukluların tedavisi için avukatlar ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, cezaevi müdürü ve savcısıyla görüştü. 
Milletvekili Aydemir, yetkililerle yaptıkları görüşmede tutsaklara ilk müdahalenin cezaevindeki kampüs hastanelerinde yapılacağını aktardı. Aydemir, müdahale sırasında 4 dahiliye uzmanı, 2 diyetisyen ve cezaevinde bulunan sağlık görevlilerinin de olacağını ifade etti. 
Aydemir, ilk müdahalelerinin yapılmasının ardından kampüs dışındaki hastanede sağlık müdahalesi gerektirecek tutsakların sevkinin yapılacağını kaydetti.

ANKARA
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan 4 eylemci, 26 Aralık’tan bu yana sürdürdükleri açlık grevini sonlandırdı. Eylemlerini bitirmeleri üzerine dün cezaevi kampüsü içerisindeki hastanesine götürülen kadınların, herhangi bir tıbbı müdahalede bulunulmadan koğuşlarına geri götürüldükleri belirtildi.
Tutsak eylemcilerden Süheyla Taş, haftalık olağan görüşü kapsamında cezaevine giden ailesine konuyu şöyle aktardı:
“Benimle birlikte 4 kişi kampüs içerisindeki hastaneye götürüldü. Tahlillerimiz alındıktan sonra cezaevine geri getirildik. Ne hastanede ne de cezaevine döndükten sonra hiçbirimize tıbbi bir müdahalede bulunulmadı. Tahlillerimize ilişkin sonrasında herhangi bir bilgi de verilmedi. Yine Cezaevi Müdürü ve revirde görevli doktor tarafından bu süreçte neler yapmamız gerektiği konusunda bilgi verilmedi. Açlık grevini bitirdik ama hiçbir şey yapamıyoruz, sanki hala açlık grevindeyiz.”