Türfent: Halkı habersiz bırakmak istediler

Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan ve 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) Yüksekova Muhabiri Nedim Türfent'in 4'üncü duruşması başladı.

Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Avukat Barış Oflas ve tutuklu Türfent Van’dan SEGBİS’le katıldı. Türfent'in diğer avukatı Harika Karataş ise duruşma salonunda hazır bulundu. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, ailesi ve meslektaşları da duruşma salonunda hazır bulundu.

TÜRFENT: KAMUOYU BASKISI SAYESİNDE...

Duruşmada iki tanık ifadesinin okunmasının ardından söz alan Türfent, beyanların yalan olduğunu söyledi. Türfent, şunları kaydetti:

“Yüksekova’da 'sokağa çıkma yasağı' başladığı sırada Yüksekova’yı habersiz bırakmak istediler. Tek tip haber çıksın istediler. Twitter’da JİTEM isimli hesaptan defalarca tehdit edildim. Bu sıradan bir tehdit değildi. Kamuoyu baskı olmasaydı ben şu an burada olmayabilirdim.

Beni gözaltına alan polisler 'seni en az 20 yıl içeride tutacak dosya hazırladık, kolay kolay çıkamazsın' dediler. Ben de 'bu ülkede adalet vardır' dedim. Dosyadaki tanıkların ifadeleri zorla imzalattırıldı. Dinlenen tanıkların hepsi bunu belirttiler. Tanıkların polis ifadeleri noktası, virgülüne kadar aynı. Zorla alınan tanık ifadeleri tutmayınca önce yeni tanık ifadelerine, sonra gizli tanık ifadesine başvurdular. Kimse gazeteciyi terörist olarak niteleyemez. Gazetecilik suç değildir.”

AVUKAT KARATAŞ: TANIKLAR 18 YAŞINDAN KÜÇÜK

Avukat Karataş, 'sokağa çıkma yasağı' döneminde verilen darp izinin olmadığına dair raporun güvenilir olmayacağını söyledi. Karataş, "İfadesi alınan tanık 18 yaşından küçüktür. İfadesi Çocuk Koruma Kanunu’na uygun olarak alınmamıştır. Tanığın ifadesinin mahkeme huzurunda alınması halinde onun da diğer tanıklar gibi ifade vereceğini düşünüyoruz" dedi.

Duruşmaya saat 14.00’a kadar ara verildi.

'İŞKENCEYLE İFADE VERDİK'

Gazeteci Türfent’in ilk duruşmasında 24 tanıktan 13’ü ifadelerinde işkence gördüklerini ve zorla ifade verdiklerini beyan etmişti. Geriye kalan 10’u açık tanık, biri gizli tanık olmak üzere 11 tanıktan 4’ü ise geçen duruşmada ifade vererek işkence altında kendilerine kağıt imzalatıldığını kaydetti. Türfent’in avukatların gizli tanığı mahkemede ses ve yüzü değiştirilerek dinlenme talebi ise hakim tarafından reddedildi.