Tutuklu gazeteci Turfent'in ‘ironi yapması’ da engellendi!

Tutuklu gazeteci Nedim Türfent'in yine tutuklu meslektaşı Zehra Doğan’a göndermek istediği faks, "Yargıdaki kişi veya kurumlara ironik yaklaşımlarda bulunduğu gerekçesi" ile "sakıncalı" bulunarak engellendi.

Van T Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda tutulan kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Jin Haber Ajansı (JINHA) editörü Zehra Doğan’a göndermek istediği faksa "sakıncalı" olduğu gerekçesiyle el konuldu.

Cezaevinin Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan “Sakıncalı Mektup Değerlendirme Kararı”nda Türfent, "PKK, sol terör ve silahlı terör örgüne üye kişi" olarak yer aldı.

Komisyon, Türfent'in gönderdiği "Rojnamede gördüğün gibi iddianame çökünce 'bari 3 ay uzatalım, 19 ay olsun' dediler. Düşün savcının fikrini bile almadan ertelediler. Neyse bunu kapatalım da sebebi yazmamıza gelelim. Daha önce söylemiştim, aklımda bir şeyler var, onları pratize etmek için başlamak gerekiyor. Bugün ilk aşama olarak 15 tutuklu gazeteciye faks çekerek sorularımı ilettim. Ayrıca bunları destekleyecek nitelikte içeriden ve dışarıdan siyasetçi aydın, yazarlardan da mesajlar toplayacağım. Hepsinin cevabı bende toplanınca redaksiyon, hikayeleştirme, haberleştirme süzgeçlerinden sonra dışarıya yollayacağım. Her gün bir arkadaşın hikayesi yayınlanır. En son mesajlar falan. Baktık elle tutulur bir şey oldu. Belki küçük bir kitapçık şeklini alır" içerikli faks ile kurumun güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü iddia etti.

Türfent'in diğer cezaevlerinde bulunan tutuklularla iletişime geçerek talimat niteliğinde ifadeler kullandığını öne süren komisyon, gerekçesinin sonunda ise Türfent'in, "Yargıdaki kişi veya kurumlara yönelik ironik yaklaşımlarda bulunduğu, kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşüren ifadeler kullandığı gerekçesi ile mektubun kurumda muhafazasına karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Türfent'in Doğan'a gönderdiği "sakıncalı" sorular ise şöyle:

JİNHA’nın kapatılmasının amacı?

* Zehra Doğan Kimdir? Kendinizi tanıtır mısınız?

* Gazeteciliğe ne zaman, niçin başladınız?

* Cezaevinde neler yapıyorsunuz, bir gününüzü anlatır mısınız?

* Zindan çalışmalarınıza ne katıyor?

* Bir kadın gazetecinin kalemi mürekkebi nasıl akıtmalı, neye dokunmalı?

* Ne kadar cezanız var ne zaman dışarıda olacaksınız?

* Tekrar cezaevine girmek nasıl?