TV10 eyleminde AKP’nin din müfredatına tepki

TV 10’nın OHAL kararnameleriyle kapatılmasına karşı 42 haftadır Galatasaray Meydanı’nda eylem yapan Alevi kurumları, “Eğitim Müfredatı “adı altında AKP iktidarının eğitimi dinselleştirilme dayatmasına tepki gösterdi.

Eylemde söz alan kapatılan TV 10 yönetim kurulu Başkanı Veli Büyükşahin, eğitim dinselleşmesini kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, bu zihniyete karşı mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi.

Alevi kurumları, Alevilerin sesi TV 10’nın kapatılmasını karşı Galatasaray Meydanı’nda her Cumartesi günü yaptıkları eylem 42 haftasına girdi. ”Alevilerin sesi susturulamaz” yazılı pankartın ve TV 10 dövizlerinin açıldığı protestoda, AKP’nin Eğitim Müfredatı adı altında eğitimin dinselleştirmesine tepki gösterildi.

‘AİHM KARARLARINA RAĞMEN DİN DERSİ DAYATMASI SÜRÜYOR !’

Sık sık, “TV 10 kapatılamaz”, “Özgür basın susturulamaz”, “Alevilerin sesi susturulamaz” sloganları atıldığı eylemde ilk sözü alan kapatılan TV 10 yönetim kurulu Başkanı Veli Büyükşahin, AİHM kararlarına rağmen, AKP’nin din dersleri dayatmasını sürdürdüğünü vurguladı. “Cihat” kavramının eğitim müfredatına girdiğine işaret eden Büyükşahin, AKP yetkililerin bu konuda yaptığı, “Cihat eğitimi almadıktan sonra matematik dersi de almaya gerek yok” açıklamasını hatırlattı. Büyükşahin, “Biz Diyanetin kaldırılmasını savunurken maalesef eğitim giderek dinselleştiriliyor” dedi. Bu dayatmayı kabul etmeyeceklerini vurgulayan Büyükşahin, mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

‘BU GİDİŞATA DUR DEMELİ!’

 Fransa’nın Alevi Birlikleri Federasyonu eski Genel Başkanı Servet Demir, ülkenin kötü gidişatına dikkat çekerek, kavim halkların yaşadığı Anadolu ve Mezopotamya’nın güzel bahçesini kurutan bir zihniyetin iktidarda olduğuna işaret etti. Türk, Kürt, Alevi, Sünni demeden bu zihniyete dur demek gerektiğini vurgulayan Demir, “Basın ve fikir özgürlüğü için kol kola girmemiz gerekiyor. Bu mücadeleyi OHAL’i durdurmak, eş başkanları ve milletvekillerin serbest bırakılması ve atanan kayyımların iptal edilmesi ve seçimlerin yenilenerek belediyelerin gerçek temsilcilerinin iade edilmesi için uğraşmakla başlayabiliriz” diye konuştu.

‘BİZ KAZANACAĞIZ, SİZ KAYBEDECEKSİNİZ!’

Munzur Çevre Derneği’nden Ali Yıldız ise, faşizme, baskıya ve yok etme politikasına karşı direnen muhalefetin tümden susturulmak istendiğini kaydetti. Doğa ‘yı talan eden, dereleri yok eden, fikirleri hapseden azgın politikalarının giderek sertleştiğini vurgulayan Yıldız, “Gelin bu faşist diktatörlüğe karşı birlikte mücadele edelim; sessiz kalmayalım” çağrısında bulundu. KHK zulmüne karşı tutuklu bulundukları cezaevlerinde açlık grevlerinin 136’inci gününe giren eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya da destek mesajı veren Yıldız, iki eğitimcinin taleplerinin derhal kabul edilmesini ve serbest bırakılmalarını istedi. Munzur Festivalinin yasaklanmasına da tepki gösteren Yıldız, “Bu festival halkındır yasaklanamaz. Biz kazanacağız, siz kaybedeceksiniz” mesajını verdi.

 

Son sözü alan Cumartesi Anneleri’nden Günnaz Gülmez de Eyüp Sultan orta yerinde idamın kabul edilmesi için stant kurulup imza toplandığına dikkat çekerek, bu zihniyete karşı mutlaka birlikte mücadele etmek gerektiğini söyledi.

Eylem, “Özgür basın susturulamaz” sloganlarıyla sona erdi.