Uca, Abdullah Öcalan'a yönelik disiplin cezalarını Meclis gündemine taşıdı

HDP’li Feleknas Uca, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dair Adalet Bakanlığı'na verdiği soru önergesinde “Disiplin cezalarının ve görüş yasağının açıklaması var mıdır?” diye sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecridi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu. 

Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından yapılan aile ve avukat görüşme başvurularının “disiplin cezası” ve “görüş yasağı” gerekçesiyle engellendiğinin belirtildiği yazılı önergede, Abdullah Öcalan ile birlikte aynı cezaevinde tutulan Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’a dair şu sorular yöneltildi: 

“*21 ayı aşkın bir süredir haber alınamayan, tüm iletişim kanallarının engellendiği Sayın Öcalan ve diğer mahpuslara ‘disiplin cezası’ adı altında görüş yasağı konmasının açıklaması var mıdır?

*Sayın Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’a verilen ‘disiplin cezasının’ gerekçesi nedir? 

*Sayın Abdullah Öcalan ve diğer mahpuslara verilen disiplin cezasının gerekçesi ve ceza tarihine ilişkin bilgiler neden avukatlarla paylaşılmamaktadır? 

*Sayın Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’ın aileleriyle ve avukatlarıyla görüşmesinin engellenmesinin hukuki dayanağı nedir? 

*Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) işkence yasağı maddesinin ihlali olan bu uygulamada ısrar etmenin nedeni nedir?”