Ucuz iş gücü neredeyse, VW fabrikasını orada kuracak

Volkswagen (VW) yeni fabrikasını Bulgaristan’da mı, yoksa Türkiye’de mi kuracak? Alman otomobil devinin hukuk ve insan hakları değerlerine bakmaksızın en ucuz iş gücünün bulunduğu ülkeyi tercih edeceği belirtiliyor.

Alman otomobil devi Volkswagen'in (VW) Passat, Skoda ve Seat modellerinin üretileceği yeni fabrika için Bulgaristan yerine Manisa'da karar kıldığı şeklinde haberler medyada yer almıştı. Türk hükümetinin ise VW'nin yeni fabrikası için tüm talepleri karşılamaya hazır olduğuna dair teminat verdiği belirtilmişti.

Almanya’da muhalefet partilerinden siyasetçiler Türkiye’nin hukuk ve insan hakları değerlerinden uzaklaştığına dikkat çekerek “VW’nin yeni fabrikası Erdoğan rejimine hediyedir” şeklinde eleştirilerde bulunmuşlardı. VW’nin Teftiş Kurulu üyesi Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil ise dün yaptığı açıklamada şirketin kuracağı yeni fabrika için yer arayışının sürdüğünü bildirmişti. Weil’e göre ülke tercihi siyasi bir karar çerçevesinde olmayacak.

TÜRKİYE’DEKİ TABLO FABRİKA İÇİN GÜVEN VERMİYOR

VW’nin yeni fabrikasını hangi ülkede kuracağına sonbahara kadar karar vermesi bekleniyor. Bazı uzmanlara göre Türkiye birçok konuda Bulgaristan’a göre avantajlı, ancak ülkenin yaşadığı ekonomik krizler ve Erdoğan rejiminin kötü gidişatı onu dezavantajlı konuma getiriyor. Ayrıca Bulgaristan’ın ise Avrupa Birliği üyesi olması, hukuk devleti açısından Türkiye’den daha iyi olmasından dolayı tercih edileceği ifade ediliyor.

VW’nin merkezinin bulunduğu Aşağı Saksonya Eyaleti’nde yayın yapan “Nordwest Zeitung” gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir haber-yoruma göre hangi ülkede en ucuz gücü bulunuyorsa yeni fabrikada orada kurulacak. Bulgaristan ve Türkiye’nin de Almanya’ya göre işçilerin daha az maaş aldığından yola çıkıldığında fabrikanın Almanya’da kurulma ihtimali gittikçe zayıf.

VW’nin bununla da yetinmeyip işçilerin aldığı ücretleri, sendika ve diğer haklarını da ayrıntılı şekilde inceledikten sonra kararını vereceği ifade ediliyor. VW’nin İşçi Temsilciliği (Betriebsrat) ise yeni fabrikanın Avrupa’nın güneydoğusuna taşıma planına karşı çıkarak, Passat, Skoda ve Seat modellerinin Salzgitter’de bulunan fabrikada yapılmasını istiyor.

Dünya çapından yüzden fazla fabrikası bulunan VW’nin karıştığı dizel motorlu araçlardaki gaz emisyon ölçümlerde hile skandalına rağmen cirosunu gittikçe artması dikkat çekiyor. Otomobil devinin bu yılın Nisan ve Haziran ayları arasındaki kazancının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artırdığı ifade ediliyor.