Uluslararası Af Örgütü'nden 'dönüşü olmayan' ihraçlara tepki

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’de kamuda ihraç edilenlere ilişkin yayınladığı raporda, 130 bin kamu sektörü çalışanının halen adalet beklediğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), yayınladığı raporda Türkiye’de neredeyse 130 bin kamu sektörü çalışanının keyfi olarak ihraç edilmesinin üzerinden iki yıl geçtiğini hatırlattı.

Bu kişilerin hala adaletin sağlanmasını beklediğini ancak geleceklerinin belirsiz olduğunu ifade eden Af Örgütü, bu sorunu “Dönüşü Olmayan İhraçlar?: Türkiye’de Kamudan İhraç Edilenler İçin Etkin Çözüm Yok” başlığı altında raporlaştırdı.

Af Örgütü, ihraç edilenlere tazminat sağlanmadığını ve ihraç kararlarını değerlendirmek için kurulan Komisyon’un amacına uygun olmadığını kaydetti.

Örgütün Türkiye Şubesi Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner, “‘Terörist’ olarak damgalanıp geçim imkanlarından yoksun bırakılarak iş ve aile yaşamları mahvedilen on binlerce kişi hala adaletin sağlanmasını bekliyor” dedi.

Gardner, şunları ekledi: “Söz konusu ihraçların keyfi niteliği ortada olmasına rağmen ihraç kararlarını değerlendirmekle sorumlu olan Komisyon, uluslararası standartlara uygun davranamadı ve başlangıçtaki kusurlu ihraç kararlarını otomatik olarak onaylayan bir mekanizmaya dönüştü. Sürecin bütünü, adalete yapılan bir hakarettir.”

Örgüt, Türk hükümetinin, artan siyasi baskılar sonrasında Ocak 2017’de kanun hükmünde kararnamelerle verilen ihraç kararlarını değerlendirmesi için “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu”nu (Komisyon) kurduğunu hatırlattı.

Komisyon, ihraç edilen kişiler tarafından yapılan yaklaşık 125.000 başvurudan, 36 bini hakkında karar verdi. Ancak başlangıçtaki ihraç kararlarının yüzde 7’sinden daha azı (2.300 ihraç kararı) bozuldu.

Gardner, “On binlerce kamu sektörü çalışanı, ihraçlar başladığından bu yana geçen iki yıldan uzun süredir etkin bir çözüm olmaksızın belirsizlik içinde yaşıyor. Komisyon, adalet için bir mekanizma sunmak yerine bu insanların yaralarına tuz basıyor” dedi.

Örgüt yetkilisi Gardner, sözlerini şöyle noktaladı:

“Çalışanlar ancak haklarında hizmet kusuru veya görevi suiistimali bulunduğuna ya da suç işlediğine dair makul şüphelerin varlığında, olağan disiplin süreci çerçevesinde görevlerinden alınmalıdır. Yetkililer, keyfi olarak ihraç edilen tüm kamu sektörü çalışanlarını işlerine iade etmeli ve ihraçların neden olduğu kazanç kayıpları ve yıkıcı psikolojik etkiler de dahil olmak üzere bu kişilerin tüm zararlarını tazmin etmelidir.”