Uluslararası Barış Heyeti Ankara'da: Tecride son verilmeli

HDP'yi ziyaret eden Uluslararası Barış Heyeti üyeleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a tecridin derhal sonlanmasını istedi.

Uluslararası Barış Heyeti üyeleri, HDP Genel Merkezini ziyaret ederek HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile görüştü.

Tecrit ve açlık grevi konularını incelemek için Türkiye’de bulunan heyet üyeleri ile Pervin Buldan görüşme sonrası ortak bir açıklama yaptı. 

Buldan ve heyet üyeleri şunları söyledi: 

BULDAN: AVRUPA'NIN GÜNDEMİNDE OLMASI ÖNEMLİ

"Bugün önemli bir heyeti ağırlıyoruz. Özellikle Avrupa’nın birçok yerinden farklı kurum ve kuruluşlardan oluşan bir barış delegasyonu partimizi ziyaret etti. Açıkçası bu barış delegasyonunun bugün mesele üzerine bizimle yaptıkları görüşmeyi çok önemsediğimizi belirtmek isterim. Sayın Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması yönünde parti olarak yürüttüğümüz yoğun bir mücadele ve çalışma var. Bu çerçevede heyet Sayın Öcalan’ın durumu ile ilgili, tecrit ile ilgili son gelişmelere ilişkin görüşlerimizi almak üzere burada. 

Elbette bugün Sayın Öcalan üzerinde çok yoğun ve katı bir şekilde uygulanan tecridin Avrupa ülkelerinin gündeminde olmasını önemsediğimizi belirtmek istiyoruz. Bizler tecridin kalkması için bir mücadele veriyoruz çünkü tecridi bir insanlık ve insan hakları meselesi olarak görüyoruz. Sayın Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmemesi şeklindeki mutlak tecridin uzun süredir devam etmesinden kaynaklı sorunu sadece bizim değil, Türkiye ve Avrupa ülkelerinin de meselesi haline getirmek gibi bir sorumluluğumuz var. 

Dolayısıyla bugünkü heyete Sayın Öcalan uzun yıllardır ağırlaştırılmış bi tecrit ile karşı karşıya olduğunu ifade ettik. Özellikle 2013-2015 yılları arasındaki görüşmelerin ne kadar önemli olduğunu, o dönem Sayın Öcalan ile yapılan yapılan görüşmelerin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ettim. Ancak 2015 yılından sonra adaya gidiş gelişlerin kesilmesinin, barış ve müzakere sürecinin bitirilmesinin, Sayın Öcalan’ın aile ve avukat görüşlerinin engellenmesinin bugün Türkiye’de nasıl bir hava oluşturduğunu ifade etmeye çalıştık. 

Özellikle Leyla Güven arkadaşımızın bugün 97’nci gününde açlık grevinde olduğu, bir milletvekilinin bu meseleden dolayı bedenini açlık grevine yatırdığı ve yine Leyla Güven ile sınırlı kalmayan hem seçilmiş hem de tutuklu arkadaşlarımızın bedenini açlık grevine yatırdığı bir dönemde, Hewler, Galler ve birçok yerde arkadaşlarımızın bu konu ile ilgili olarak uzun süredir açlık grevinde olduklarını ifade ettik. 

Tecrit konusuyla çok yakından ilgilendikleri ve bu anlamda da bir gündem oluşturmaya çalıştıkları için heyete sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Onların çabasının, emeğinin bizler açısından büyük bir önemi var. Bu sorunun çözülmesinde büyük bir katkı sunacağını belirtmek istiyorum."

JONASSON: MEKTUBUMUZUN CEVABINI BEKLİYORUZ

İzlanda Eski İçişleri ve Adalet Bakanı Ögmundur Jónasson:

"Barış heyeti adına söz aldım. Arjantin, İzlanda, Amerika ve İngiltere’den gelen bir grubuz. Hepimizin endişesi ortak. Bu da Türkiye’deki kötüye giden insan hakları. Aynı zamanda bir ortak noktamız da adaletin sağlanması için kararlılığımız. 

Türk Adalet Bakanı’na bir mektup gönderdik ve ondan görüşme talebinde bulunduk. Bu mektupta kendisine şunu ifade ettik. Abdullah Öcalan’ın uzun süredir ailesi ve avukatları ile görüşme yaptırılmadığının farkındayız dedik. Sizden bize onu tutulduğu İmralı'da ziyaret edebilmemiz için gerekli koşulları sağlamanızı rica ediyoruz diye mektup gönderdik.  

Burada herkesin ortak noktası barışın sağlanması isteğidir. Bazılarımız sendikalardan, STK’lardan siyaset alanından gelen insanlar olabiliriz ama kararlılığımız adanmışlığımız tektir bu da barışın sağlanmasıdır. 

Tamamen iyi amaçlarla burada bulunduğumuzu söylemek istiyorum. Ben İzlanda eski Adalet Bakanı ve Avrupa Konseyi Üyesiyim. Türkiye Adalet Bakanı’na yazdığımız mektuba halen cevap bekliyoruz. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamenter Meclisinin açıkladığı bir karar vardı ve burada bizim söylediklerimizle hemen hemen benzer şeyler söylediler. 

Tecridin kaldırılması gerektiğini söylediler ve biz burada bulunan heyet olarak Parlamenterler Meclisinin verdiği karara katılıyoruz. Biz açlık grevinde olanların durumu konusunda endişeliyiz. Geçtiğimiz günlerde Avrupa’da açlık grevinde olan 14 kişiyi  ziyaret ettik. Hem depresif hem ilham verici bir ziyaretti. Onların böylesi bir kararlılıkta olması ilham vericiydi. Ama insanların seslerini duyurmak için böylesi girişimlerde bulunması aynı zamanda depresifti."

KEENE: TECRİDİN KALKMASI HAYATİ ÖNEMDE

Arjantinli İnsan Hakları aktivisti, ekonomist ve akademisyen Beverly Ann Keene:

"Öncelikle dayanışma duygularımı iletmek istiyorum, burada bulunma nedenimiz de bu. Hem Kürt halkıyla buradaki muhalefetle bir dayanışma içerisinde olmak hem de Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını talep etmek. 

Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması aslında hayati bir önemdedir. Bu tecridin kesinlikle kalkması gerekiyor. Kürtlerin hakları, kadın hakları, ekolojik haklarının tamamı bu tecrit ile bağlantılıdır. Latin Amerika’daki deneyimlerde de bu tip şeyler görüldü. Oradaki ortak şey şuydu, insanlar güçlerini birleştirdi. Şu anda Türkiye’de olması gereken de bu insan hakları ihlallerine karşı herkesin güçlerini birleştirmesidir. Çünkü kim olursa olsun cezaevindeki böylesi korkunç bir uygulamaya izin verilmemesi gerekiyor, bu kabul edilmemeli insan haklarına uygun bir tavır takınılmalıdır. Açlık grevcilerinin taleplerine derhal kulak verilmelidir. Onların talebi temel insan haklarına saygı duyulmasıdır."

CORTES: TÜRKİYE YASALARINA UYSUN!

Manuel Cortes (Britanya Taşımacılık Sendikası TSSA Genel Sekreteri):

"İngiltere'deki diğer sendikaları temsilen de buradayız, 7 milyonun işçinin temsilcisi olarak buradayız. Destek için buradayız. Türkiye ile dayanışma ve destek için buradayız. Türkiye’yi kendi iç yasalarına uymaya davet etmek için buradayız. Türkiye’ye insan haklarına saygı duymasını söylemek için buradayız. Umarım Türkiye Adalet Bakanı bizimle görüşmeyi kabul eder ve böylesi bir hukuksuzluğu neden uyguladığını anlatabilir."

HEYET ÜYELERİ

Ziyarete Uluslararası Barış Heyeti'nden şu isimler katıldı:

"Eski İzlanda İçişleri ve Adalet Bakanı Ögmundur Jónasson, Britanya Taşımacılık Sendikası TSSA Genel Sekreteri Manuel Cortes, Arjantinli İnsan Hakları aktivisti, ekonomist ve akademisyen Beverly Ann Keene, İngiltereli sendika hukukçusu Paul Scholey, Yazar, filim direktörü ve aktör Maxine Peak, Edinburg Üniversitesinden Connor Hayes, Britanya UNITE Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Tony Burke."