Uluslararası Tribunal 'Türkiye' kararını açıklayacak !

Fransa’nın başkenti Paris’te kurulan Uluslararası Tribunal, Türkiye’nin savaş suçlarına ilişkin yargılamanın ardından 24 Mayıs’ta kararını açıklayacak.

Uluslararası Tribunal (Daimi Halklar Mahkemesi), 15 ve 16 Mart tarihlerinde Türkiye’nin Kürtlere yönelik işlediği savaş suçlarını yargıladı.

İki gün süren duruşmalara 400’den fazla kişi katıldı. Mahkeme heyeti, farklı ülke ve uluslardan kamuoyu vicdanının temsil eden 7 yargıçtan oluşuyordu.

Türk devletinin Kürtlerin siyasi, kültürel, sosyal ve ekonomik haklarına yönelik inkarı ve ihlallerine ilişkin tanıklar dinlendi.

Mahkemede özellikle Cizre, Sur, Nusaybin ve Şırnak’ta özyönetim direnişleri sırasında devletin işlediği katliamların tanıkları yer aldı. Bazıları duruşmaya gelemedikleri için Skype yoluyla bağlantılar.

İddianamede Türk devletinin bilinçli ve planlı bir şekilde bu katliamları gerçekleştirdiği belirtilirken, mahkeme heyetinden bunları savaş suçu olarak kabul etmesi istendi. İddia makamı, Türk hükümeti ve Erdoğan’ın işlenen suçlardan sorumlu tutulmasını talep etti.

Mahkeme, kararını Mayıs ayında açıklayacağını belirterek duruşmaları bitirmişti. Artık son aşamaya gelindi. Bu amaçla 24 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu’nda uluslararası bir konferans verilecek. Konferansta Mahkeme Başkanı Philippe Texier ve diğer hakimler, Türkiye’nin suçlarına ilişkin kararını açıklayacak.