Uluslararası Tribunal, Türkiye kararını Perşembe açıklayacak

Türk devletinin Kürtlere karşı işlediği savaş suçlarını yargılayan Uluslararası Tribunal (Daimi Halklar Mahkemesi), bu Perşembe günü Avrupa Parlamentosu’nda kararını açıklayacak.

Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’ndaki düzenlenecek konferansa tanınmış isimler, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler öncülük ediyor.

24 Mayıs Perşembe günü, Daimi Halklar Mahkemesi Başkanı M. Philippe Texier ile diğer yargıçlar, kararını ve gerekçesini açıklayacaklar.

Konferans ve mahkeme öncülük eden isimler şöyle: Bertrand Russell Peace Foundation, 1984 Nobel Barış Ödüllü Desmond Tutu, dil bilimci Noam Chomsky, filozof Toni Negri, filozof Slavoj Žižek, insan hakları alanında uzman avukat Margaret Owen, Lordlar Kamarası üyesi Helena Kennedy, Avrupa parlamenteri Eva Joy, yazar Patrice Franceschi, etnolog ve sinemacı Stéphane Breton, Queen's Counsel (Kral danışmanı) Michael Mansfield.

Mahkeme önerisinde bulunanlar organizasyonlar ise şöyle: Uluslararası Demokrat Hukukçular Derneği (AIJD-IADL), Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Hukukçular Derneği (EJDH-ELDH), Uluslararası Demokrasi ve Hukuk Derneği (MAF-DAD), Brüksel Kürt Enstitüsü, Sosyalist ve Demokrat İlerici İttifak (S & D), Avrupa Birleşik Solu-Kuzey Yeşil Solu (GUE-NGL), Yeşiller-Avrupa Özgür İttifakı (Verts -EFA).

Konferans 12.30 ile 14.30 arasında yapılacak. Dört dilde çeviri olacak: İngilizce, Fransızca, Türkçe ve Kürtçe.

Açılış konuşmaları ardından mahkeme heyeti kararını açıklayacak. İkinci bölümde, organizatör dört dernekten temsilciler birer konuşma yapacak. Bir sonraki oturumda siyasetçiler ve hukukçular, kararı ve sonuçları üzerine değerlendirmelerde bulunacak. Mahkemede gözlemci sıfatıyla bulunan heyet üyelerinden bazılarının da konuşacağı konferans, sonuç bildirgesi ile tamamlanacak.

YARGILAMA 15-16 MART’TA PARİS’TE YAPILMIŞTI

Uluslararası Tribunal, 15 ve 16 Mart tarihlerinde Türkiye’nin Kürtlere yönelik işlediği savaş suçlarını yargıladı. İki gün süren duruşmalara 400’den fazla kişi katıldı. Mahkeme heyeti, farklı ülke ve uluslardan kamuoyu vicdanının temsil eden 7 yargıçtan oluşuyordu.

Türk devletinin Kürtlerin siyasi, kültürel, sosyal ve ekonomik haklarına yönelik inkarı ve ihlallerine ilişkin tanıklar dinlendi. Mahkemede özellikle Cizre, Sur, Nusaybin ve Şırnak’ta özyönetim direnişleri sırasında devletin işlediği katliamların tanıkları yer aldı. Bazıları duruşmaya gelemedikleri için Skype yoluyla bağlantılar.

İddianamede Türk devletinin bilinçli ve planlı bir şekilde bu katliamları gerçekleştirdiği belirtilirken, mahkeme heyetinden bunları savaş suçu olarak kabul etmesi istendi. İddia makamı, Türk hükümeti ve Erdoğan’ın işlenen suçlardan sorumlu tutulmasını talep etti.

Mahkeme, kararını Mayıs ayında açıklayacağını belirterek duruşmaları bitirmişti.