Urfa’da halk yasak ve engel dinlemedi

Urfa’da polisin engellemeleri, tehditleri ve gerçekleştirdiği gözaltılara rağmen Newroz kutlamaları coşkulu bir şekilde kutlandı.

Urfa'daki Newroz 11 Nisan Stadyumu önünde düzenlendi. Kutlamaya binlerce kişi katıldı.

Polis kitlenin akışını engellemek için bir çok yolu trafiğe kapattı, yoğun tedbirler aldı. Saat 10.00’da başlaması öngörülen kutlama, polisin engellemeleri nedeniyle bir saat geç başladı.

KÜRTÇE PANKARTLARA EL KONULDU

Alana Kürtçe asılan "Newroz pîroz be" pankartının da aralarında olduğu tüm Kürtçe pankartlar yasak olduğu gerekçesiyle polis tarafından kaldırıldı.

Alanda sadece Türkçe "Newroz barış ve özgürlüktür" ve Kürtçe, Türkçe ve Kirmanckî "Mutlaka kazanacağız" pankartı kaldı.

Kutlama alanına girenlerin bir kısmı Genel Bilgi Taraması'na (GBT) tabi tutuldu. Kimliği olmayan, 15 yaşından küçük olan ve yanında bir yakını olmayanlar alana alınmadı. Polis, parfüm, çakmak ve sarı kırmızı flamaların da alana girişini yasakladı. Çocukların alana alınmayışını eleştiren gençler, polisler tarafından darp edildi.

İKİ YEREL SANATÇI GÖZALTINA ALINDI

Newroz'da sahne alması öngörülen Hozan Serwan önceki gece HDP'nin seçim bürosu açılışında gözaltına alındı.

Serwan’ın emniyet işlemleri devam ederken, yine Newroz programında adı geçen yerel sanatçı Elif Rojda da GBT uygulaması sırasında gözaltına alındı.

Bir diğer sanatçı Xelim Omeri ise Kürt kıyafetlerini değiştirerek alana girebildi.

Tüm baskılara rağmen renkli görüntülerin yaşandığı Newroz alanında, kadınların zılgıtları dinmedi.

Polisin baskıları kutlamalar sırasında da durmadı. Sivil polisler, Fatma Çakmak adındaki bir kadını halaydan çıkarıp gözaltına aldı.

Ancak gözaltılara rağmen kitle, "Bijî Berxwedana Zindanan", "Bijî Kürdistan" sloganlarını attı.

BU SEÇİMLER ÇOK ŞEY İFADE EDİYOR

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, kutlama sırasında yaptığı konuşmada Newroz öncesi kentteki baskılara ve bugün yaşanan engellemelere tepki gösterdi. Öcalan, "Yaptıklarını görüyorsunuz. Amaçları halkın iradesini kırmak. Biz bu şehirde olduğumuz sürece, 10 insan kalsak dahi, bu Newroz'u kutlayacağız. Bu onlara dert olsun” dedi.

HDP'nin ülkenin teminatı olduğunu söyleyen Öcalan, "Amaçları tekçi anlayışla yönetmek. Ben belirtiyorum bu şehirde Arap halkı var. Dili var, var olsun sonsuza kadar. Bu şehirde Kürdü var Türkü var. Hepsi var olacak biz farklılıkları zenginlik olarak kabul eden bir partiyiz. Kaybedecekler, bunu biliyorlar ondan dolayı halkımızı baskı altına almak istiyorlar” şeklinde konuştu.

Yaklaşan yerel seçimleri hatırlatan Öcalan, “Bu bir seçimdir, her şey değil ama bizim için çok şey ifade ediyor. Urfa halkına sesleniyorum, seçim günü gidip ağacın altına mühür basın" dedi.

Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin de Cumhur İttifakının 3 yılda Türkiye'yi çıkılmaz bir yere getirdiğini söyledi.

"Biz onları yenilgiye uğratacağız" diyen Maçin, konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çekti. Maçin, “Tecrit bir insanlık suçudur. Tecrit son bulmalıdır” dedi. Maçin, “31 Mart'ta onların bu hukuksuzluğuna son vereceğiz. Sandıklarda faşizmi boğacağız” vurgusunu yaptı.

Newroz kutlaması Kürt sanatçı Xelim Ömeri’nin ezgileri ve çekilen halaylar ile son buldu.