Vaka sayısı 4 milyonu aştı, 276 bini aşkın kişi yaşamın yitirdi

Dünyada vaka sayısı 4 milyonu aştı, can kaybı sayısı 300 bine doğru ilerliyor. Türkiye'de dayanışma yayılırken, tutsaklar için endişe büyüyor.

Covid-19 pandemisinde dünya genelindeki vaka sayısı 4 milyon 39 bini aştı. Yaşamını yitirenlerin sayısı da 276 bin civarında. En fazla ölüm ve vakanın görüldüğü ülke ABD olurken, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Rusya, Türkiye, Almanya da ilk sıralarda.

ÇİN: ARAŞTIRILABİLİR

Pekin yönetimi, Çin’de başlayarak tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsün kökenini aydınlatmak için bağımsız bir araştırma yürütülmesine yeşil ışık yaktı. Alman dergisi Der Spiegel’e konuşan Çin’in Berlin Büyükelçisi Wu Ken, uluslararası bir araştırma yürütülmesi fikrine açık olduklarını söyledi. Bilim insanları arasında bilgi alışverişini desteklediklerini dile getiren Wu, "Kanıt olmadan Çin’in sanık sandalyesine oturtulmasını reddediyoruz" dedi.
ABD, virüsün Vuhan kentindeki bir laboratuvarda üretildiğini öne sürmüştü.
Bu arada ABD ile Çin arasında devam eden korona gerginliği BM Güvenlik Konseyi’nde de anlaşmazlığa neden oldu. Üzerinde güçlükle uzlaşma sağlanan koronavirüs tasarısı tehlikede.

IMF DAHA KÖTÜMSER

IMF Direktörü Kristalina Georgiev, küresel ekonominin salgından başlangıçta tahmin edilenden daha fazla etkileneceğini söyledi. Georgieva, "Birçok ülkeden gelen veriler, bizim 2020 için yaptığımız kötümser tahminlerin altında" dedi.
IMF geçtiğimiz ay yaptığı tahminde salgına karşı alınan sosyal mesafe önlemlerinin bir sonucu olarak dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 3 küçülmesini öngörmüştü.

TÜRKİYE
Türk Sağlık Bakanlığı, vaka sayısının 135 bin 569'a, ölü sayısının 3689'a çıktığını duyurdu.
Türk Sağlık Bakanlığı'nın Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlama sistemine aykırı davrandığı ve gerçek verileri açıklamadığı ortaya çıkmıştı. İktidarın iki gün sürecek sokağa çıkma kısıtlaması da dün gece başladı..
Bu arada Van'ın İpekyolu ilçesinde, koronavirüs nedeniyle 5 Mayıs’ta karantinaya alınan Ortanca (Siyavan) Mahallesi’nde de vaka sayısı 75’e yükseldi.

TUTSAKLAR İÇİN ENDİŞE BÜYÜYOR

AKP-MHP iktidarının ölüme sürüklediği siyasi tutsaklara ilişkin endişeler büyüyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Şırnak Tabip Odası (ŞTO) ve İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) bir heyet, koronavirüs salgını tehdidi altında olan tutsakların durumlarına ilişkin geçtiğimiz günlerde Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi yönetimiyle görüştü. Heyetin tutsaklarla görüşmesi ise engellendi.

DAYANIŞMA YAYILIYOR, KADINLAR MASKE ÜRETİYOR

HDP'nin Kardeş Aile Kampanyası kent kent yayılıyor. Koronavirüs döneminde başlatılan kampanya kapsamında ihtiyaç sahibi olan, işsiz kalanlarla 'kardeş aile' olunuyor.
Amed'in Kayapınar ilçesinde bir terzi dükkanında bir araya gelen 3 kadın da maskeye erişim zorluğu çeken halkla dayanışma amacıyla maske üretiyor. Maskeler, ücretsiz olarak ihtiyacı olan insanlara dağıtılacak.

ABD
ABD'de vaka sayısı 1 milyon 322 bini geçti, ölü sayısı 78 bin 622 oldu.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in basın danışmanı Katie Miller'da koronavirüs tespit edidi.
CNN, Trump'ın kızı Ivanka Trump'ın bir kişisel yardımcısında da virüs görüldüğünü aktardı.
Gıda ve İlaç Dairesi, tükürük yoluyla evde koronavirüsü tespit etmeyi sağlayan testlerin kullanımına izin verdi.
ABD’de işsizlik oranı 10 puandan fazla artarak yüzde 14,7’ye çıktı.

İTALYA
İtalya'da 217 binden çok vaka, 30 bin 200'den çok can kaybı var. İtalya, can kaybı sıralamasında ABD ve İngiltere'den sonra geliyor.

İSPANYA
İspanya'da 262,783 vaka, 26,478 ölüm var. Vakalardan 2.666'sı, ölümlerden de 179'u yeni. ABD'den sonra en çok vaka bu ülkede görüldü.

FRANSA
Fransa'da vaka sayısı 176.079, ölü sayısı 26.230 olarak kaydedildi. 94 bin civarında kişi de tedavi sürecinde.
Fransa, Pazartesi gününden itibaren aşamalı olarak sokağa çıkmaya hazırlanıyor.

İNGİLTERE
İngiltere'de 211.364 vaka, 31.241 ölüm kaydedildi.
İngiltere’de havayolu şirketleri, hükümetin kendilerine, İrlanda Cumhuriyeti dışında tüm ülkelerden gelenlere 14 günlük karantina kuralı uygulanacağını söylediğini açıkladı.

ALMANYA
Almanya'da vaka sayısı 170.588, yaşamını yitirenlerin sayısı 7.510 oldu.
Almanya’da ihracat rakamları koronavirüs pandemisi nedeniyle Mart ayında rekor seviyede düşüş sergiledi. Federal İstatistik Dairesi’ne göre ihracat yüzde 11,8 geriledi.
Almanya’da bugünden itibaren camiler belli kurallar altında açıldı.

BELÇİKA
Belçika'da vaka sayısı 52.596, can kaybı sayısı 8.581. Ülkedeki vakaların 585'i, ölümlerin 60'ı yeni kaydedildi.

HOLLANDA
Hollanda'da vaka sayısı 289 kişinin daha eklenmesiyle 42.382'ye çıktı. Ülkede koronavirüs dolayısıyla yaşamını yitirenlerin sayısı da 5.422 ve bunların 63'ü yeni.

İSVİÇRE
İsviçre'de 30.251 vaka var. Ülkede 1823 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Vakaların 44'ü yeni.

RUSYA
Rusya'da son 24 saatte, 10.817 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Ülkede toplam vaka sayısı 1898.676'ya çıktı. Rus koronavirüs görev gücü, 104 kişinin ölümüyle toplam ölü sayısının da 1827 olduğunu duyurdu.
Ülkedeki vaka sayısı, Pazar gününden bu yana günde 10 binden fazla artıyor. Rusya, vaka sayısında dünya genelinde beşinci oldu.
Bu arada Rusya'nın da gerçek verileri paylaşmadığı belirtiliyor.

İRAN
Verilerine güvenilmeyen İran'da hükümet yetkilileri, vaka sayısını 106.220 olarak açıkladı. Hükümet, can kaybının da 6.589'a çıktığını duyurdu.
Vakalardan 1.529'u, ölümlerden 48'i yeni kaydedildi.