Van'a Erdoğan ablukası

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hafta sonu Van'a yapacağı ziyaret öncesi kent polis ve asker tarafından kuşatıldı. Kürdistan'a karakol ve cezaevi dışında bir yatırım yapmayan Erdoğan'ın yeni Emniyet binasının açılışını gerçekleştireceği öğrenildi.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 31 Ekim Cumartesi günü Van’da partisinin şehir stadında düzenleyeceği mitinge katıldıktan sonra yeni yapılan emniyet binası ve gasp edilen AKP’li Tuşba Belediyesi'nin hizmet binasının açılışını gerçekleştirecek. Erdoğan'ın Van'a yapacağı ziyaret öncesinde harekete geçen gaspçı kayyumlar kentin tüm cadde ve sokaklarına Erdoğan’ın fotoğraflarını asarak kentte AKP propagandası yapıyor. Kayyumlar bunları yaparken,  devlet güçleri de teyakkuza geçti. 

Covid-19 salgınına karşı yeterli önlem almayan Van Valisi M.Emin Bilmez, polis ve askeri güçleri sokak başlarına zırhlı araçlarla yerleştirdi. Havadan ve karadan tüm takibin yapılması ile yetinmeyen polis, Erdoğan'ın geçeceği güzergahta bulunan evlere ve programların yapılacağı alandaki evlere giderek evde kaç kişinin kaldığını ve Cumartesi günü evde olup olmayacaklarını soruyor. Kentte ayrıca GBT kontrolleri sıklaştırılırken, Erdoğan’ın gelişinden önce alel acele başlatılan asfaltlama çalışmaları ise sona ermek üzere.

‘HALKTAN KORKTUKLARI İÇİN KAÇIYORLAR’

Erdoğan'ın ziyareti öncesi şehrin ablukaya alınmasına tepki gösteren HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, yaşanan manzaranın halktan kopuşun göstergesi olduğunu ifade etti. AKP’nin kendi yarattığı şatafatı halktan çaldıklarıyla yaptığını söyleyen Sarısaç, "Bugün hükümet yetkililerinin hepsi artık kurgusal önceden ayarlanmış düzmece programlara katılıyor. Cenazeler bile onlara göre hazırlanıyor ve öyle gidiyorlar. 

Başkale depreminde cenaze namazı bile Bakana göre yapıldı, amaç fotoğraf çektirmekti. Bunlardan başka bir şey beklenmez. Van halkından korkuyorlar. Bin 500 gündür sokaklar yasak, yayla yasakları var,  Zilan’da, Çatak’ta HES’lerle doğa tahribat ediliyor, halk iyice yoksullaştı ve bu yüzden Erdoğan korkuyor" diye konuştu.

‘AKP İLLEGAL BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜ’

Erdoğan'ın ziyaretinden önce Van’da yapılanların tamamen hukuka aykırı olduğunu söyleyen Sarısaç, devamla şunları belirtti: "AKP bürokratları ile beraber tamamen illegal yapıya dönüşmüş durumda. Halka karşı halkı yönetmeye çalışıyorlar. Vanlılar hiçbir yerde çıkıp derdini anlatamıyor. Buraya gelip göstermelik açılış yapacaklar. Büyük ihtimalle emniyet binasını açacaklar, sınırlarda kazılan hendeklerin, kalekolların açılışını yapacak. 

Van’da savaş yatırımlarından başka bir yatırım yok ki. Van yandaşlara peşkeş çekilmiş ve bütün belediyelere el konulmuş. Örnek olarak Tuşba ve Edremit Belediyesi'nde berdel tarzında akrabalarını değiş tokuşla işlere yerleştiriyorlar. AKP’nin bundan öte yapacağı ve halkımıza vereceği bir şey yok. Köylülerin arazilerine el konuluyor ve sınırlara hendek kazılıyor. Erciş Devlet Hastanesi'nin 15 defa açılışını yapacaklar."