Van'da 'anadiline sahip çık' çağrısı!

Kürt Dil Bayramı vesilesiyle HDP Van İl binasında bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Kürtçe’ye sahip çıkılması yönünde çağrı yapıldı.

Kürtler 15 Mayıs 2006’dan bu yana her yıl 15 Mayıs’ı Ulusal Kürt Dili Bayramı olarak kutluyor. “15 Mayıs” tarihinin Kürt Dil Bayramı olarak belirlenmesi, kaynağını Hawar dergisinin çıkarıldığı günden alıyor. Celalet Ali Bedirxan ve arkadaşları 15 Mayıs 1932’de Şam’da, Latin harfleri ile yazılan ilk Kürtçe dergi “Hawar”ı çıkarmışlardı.

Van HDP İl binasında düzenlenen basın toplantısına HDP DBP İl yöneticileri, TJA aktivistleri, KHK ile kapatılan Kurdi Der yöneticilerinin aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Basın toplantısında konuşan HDP Van İl yöneticisi Ahmet Güler, Mezopotamya halklarının tek dil mantığıyla asimilasyona tabi tutulduğunu söyledi.

Bu politikalarla çoğu ulus, dil ve kültürün yok edilmek istendiğini vurgulayan Güler, “Ancak buna karşı Kürt halkı anadilinin varlığı sürdürmek için mücadele etmiş ve ağır bedeller ödemiştir. Bugün de bu mücadele sürdürülmektedir” dedi.

Güler, “Tüm bu politikalara rağmen en temel kötülüğü kendine yapan Kürt halkının kendisidir. Kürt halkı kendi diline gerekli özen ve önemi vermemekte, günlük hayatta kendi dilini çok az kullanmaktadır. Bu da otoasimilasyona yol açmaktadır. Bu nedenle tüm halkımızı Kürt dilinin korunması ve geliştirilmesi hususunda duyarlı olmaya çağırıyoruz” diye noktaladı.