Van’da ‘casuslukla’ suçlanan Finlandiyalılara takipsizlik kararı

Van Cumhuriyet Savcılığı, 2016 yılında ‘casus’ oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan Finlandiya gazeteci Taina Marjatta ile üç Finlandiyalı feminist ve aktivist hakkında takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı. Böylece polisin ‘ajan operasyonu’ çöktü

Finlandiyalı Gazeteci Taina Marjatta Niemala, aktivistler Henri Juhani Sulku, Joanna Redwood ve Marja Orvoki Hostilla 2016 yılında Van Emniyeti tarafından gözaltına alındı.

“Silahlı terör örgütüne üye olma ve terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla Finlandiyalılar hakkında soruşturma başlatıldı.

Finlandiyalı gazeteci-Yazar Taina Marjattta ve aktivist dostları hakkında hazırlanan soruşturma evrakında, YPG’li Dilan Çoban ve Tekin Kurt için Van’da kurulan taziyelere katıldıkları suçlaması yöneltildi.

Van’da yaşayan Finlandiyalı yazar Taina Niemela, “ajanlık faaliyetinde bulunduğu” iddiasıyla gözaltına alındıktan sınırdışı edilmesine karar verildi.

Finlandiya Gazeteciler Sendikası üyesi de olan Niemela’ya emniyet sorgusunda neden Van’da yaşadığı ve PKK, PYD ve KCK hakkında bildikleri soruldu.

Niemala’nın bir yıldır Van’da olduğunu ve kitap yazdığını söylemesi üzerine “Kitap yazacak başka bir ülke bulamadınız mı?” sorusu soruldu.

Daha sonra Niemala ve arkadaşları ardından savcılığa sevk edildi. Yazar Niemela mahkeme kararıyla sınır dışı edildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı konuya ilişkin 4 yıl sonra kararını verdi. Savcılık kararında “Diğer tüm şüpheliler bakımından; her ne kadar olay tarihinde şüphelilerin ölen örgüt mensubu için kurulan taziye çadırını ziyaretleri kapsamında soruşturma işlemlerine devam olunmuş ise; yapılan araştırmalarda şüphelilerin silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediklerine dair somut bir delil bulunmadığı, suçun oluşabilmesi için süreklilik, devamlılık ve örgütle bir hiyerarşik bağın bulunması gerektiği, söz konusu suçun işlendiğine dair şüpheliler hakkında kamu davası açmaya yeterli şüphe ve delil elde edilemediği anlaşılmakla, kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir” dedi.

Kararı değerlendiren Gazeteci Tanya Niemela’nın avukatı Mahmut Kaçan, gazetecilerin çalışmasının nasıl engellendiğinin ve kriminalize edildiğinin bu kararla bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Niemela ve arkadaşlarının casusluk suçlaması ve örgüt üyeliği gibi ağır suçlamalara maruz kaldığını ve bunun basına da bu şekilde servis edildiğini hatırlatan Kaçan, “Gazetecilerin nasıl kriminalize edilmeye çalışıldığını bir kez daha gördük. Aradan geçen 4 yılın sonunda takipsizlik kararı verildi. Asılsız, kurgu iddialarla gazetecilerin nasıl engellenmeye çalıştığı bu kararla tescil edildi.”