Van'da çocuklara yönelik cinsel saldırı protesto edildi

Van’da son dönemde artan çocuk istismarı protesto edildi, Türk askerinin cinsel saldırısına dikkat çekildi.

Van’da Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Van Şube Platformu Çocuk Komisyonu, son dönemde kent ve ilçelerinde artan çocuk istismarlarını protesto etmek amacıyla basın açıklaması düzenlendi. Tevgera Jinên Azad (TJA), Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Van Kadın Platformu, STAR Kadın Derneği, Mavi Göl Kadın Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Van Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) de imzacısı olduğu basın açıklaması Perivan AVM önünde okundu.

Açıklamayı okuyan KESK  Çocuk Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Azize Kılıç, "Çocuğa karşı cinsel şiddet ve suiistimaller, çocuk yaşta evlilikler, internet üzerinden işlenen suçlar, ülkemiz açısından karanlık bir tablo çizmektedir. Kadına yönelik sistematik saldırılarla birlikte son süreçte çocuk istismarlarının da artması bölgeye yönelik özel savaş ve toplum kırım politikalarının genişletildiğini göstermektedir” dedi.

TÜRK ASKERİNDEN ÇOCUĞA CİNSEL SALDIRI

Van’da bir astsubayın 16 yaşındaki çocuğa cinsel saldırıda bulunduğunu hatırlatan Kılıç, “Geçtiğimiz yakın süreçte Van’ın Başkale ilçesinde Yavuz K., 6 yaşındaki bir çocuğa istismar girişiminde bulunmasına rağmen serbest bırakılmıştır. Yine Van’ın Gürpınar ilçesinde Faik Dural, 16 yaşındaki, Çatak ilçesinde ise Riski Okan 10 yaşındaki bir çocuğu istismar etmişlerdir. Son dönemlerde özellikle bölge kentlerimizde yaşanan ve faillerinin asker, polis veya korucuların olduğu taciz, tecavüz ve cinsel saldırı eylemlerine bir yenisi daha eklenmiştir. Çatak ilçesinde görev yapan bir korucu tarafından çocuğa yönelik cinsel istismar suçu işlenmiştir.  Söz konusu olay 3-4 ay önce yaşanmış olmasına rağmen mağdur çocuğun ailesi,  fiili işleyen ve cezasızlık zırhına sahip failler tarafından tehdit edilmiş ve şikayetçi olmalarına engel olunmuştur. Aile Van ilinden taşındıktan sonra şikayetçi olabilmiştir” diye konuştu.

'DEVLET FAİLLERİ KORUYOR'

Devletin, cezasızlık politikaları ile olayın faillerine koruyucu zırh olduğu ve failleri cesaretlendirdiğini belirten Kılıç, “Her geçen gün çocuğa ve kadına yönelik yeni cinsel, fiziksel ve ruhsal saldırıların olmasına zemin hazırlanmaktadır. Oysa bizler bir kere daha hatırlatmakta fayda görüyoruz; çocuklara yönelik cinsel istismarın affı olmaz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet politiktir ve biz bunların faillerini tanıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede fesheden iktidar, kadını ve çocuğu korumakta sınıfta kalmıştır. Sözleşme uygulanmadığı için kadına ve çocuğa yönelik şiddet her geçen gün daha da artmıştır” dedi.

Şiddet ve istismarlara karşı kentte ve ülkede yaşanan suçlara karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Kılıç, şöyle konuştu: “Çocukları şiddet, ihmal ve istismara karşı koruyan uluslararası tüm sözleşmelerin etkin bir biçimde uygulanması için mücadele edeceğiz.  Çocukları bu kirli anlayışa asla terk etmeyeceğiz. Bizler, şimdi ve bundan sonraki süreçte çocuğa karşı işlenecek her türlü ihmal, istismar suçuna ve hak ihlaline  karşı tüm demokratik ve hukuki süreçlerin işletilmesi noktasında müdahil ve takipçi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.”