Van’da Demokrasi Nöbeti: Bu ülkeyi ancak barış kurtarır

Van’da belediye gasbına karşı başlatılan Demokrasi Nöbetinin 24'üncü gününde konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Öcalan ile yeni bir süre başlatılması çağrısında bulunarak, “Bu ülkeyi ancak barış kurtarır” dedi.

HDP İpekyolu İlçe binası önünde Demokrasi Nöbeti eylemi sırasına bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamaya HDP milletvekilleri, İnsan ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyesi kadınların da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Polis, açıklamanın yapıldığı alanı araçları ile kapatarak halkın eyleme katılmasını engelledi.

Eylemciler “Kayyum idaresi değil halk iradesi” yazılı pankartın ardından basın açıklamasını yaptı.

Nöbet eylemine katılan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ile Mehmet Kamaç birer konuşma yaptı.

Sürücü, " Bizler sonuna kadar bu gaspa karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Kayyum atanma sebeplerinden biri de eşbaşkanlık sistemidir. Bizler kadın olarak bu gerekçeyi de kınıyoruz. Bizler sonuna kadar eşbaşkanlık sistemini korumaya devam edeceğiz. Eşbaşkanlık sistemi bizim kırmızı ve mor çizgimizdir" dedi.

Kayyum atanan belediyelerde ilk olarak kadın kazanımlarının hedef alındığını kaydeden Sürücü, "Alo şiddet hattı" ve sığınma evlerinin bile kapatıldığını belirtti.

Sürücü, şöyle konuştu: "Bu kurumlar kapatılarak kadınlar şiddet gördükleri mekanlara geri dönmek zorunda bırakıldı. Kayyum sisteminin amacı kadınlara, topluma yaşamı daraltmaktır. Sayın Öcalan iktidara ‘ben Kürt sorununu bir haftada çözebilirim’ diyerek samimi bir adım atma çağrısı yapmıştı. Fakat bildiğiniz üzere bir hafta içinde üç büyükşehire kayyum atandı. Sayın Öcalan’ın barış çağrısına kayyum atayarak cevap verilmiştir"

Sürücü, mevcut durumu kaos olarak ifade ederken, şunları söyledi: "Bu kaostan ancak Kürt sorununu barışçıl bir şekilde çözerseniz çıkabilirsiniz. Onurlu bir barışın tek muhatabı Sayın Öcalan’dır. Bir kez daha iktidara sesleniyoruz; kayyum politikalarından, irade gaspından vazgeçin, Kürt sorununun çözümü ve onurlu bir barış için Sayın Öcalan ile yeni bir süreç başlatın. Ancak barış bu ülkeyi kurtarır."

İnsan ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, tek çözümün barışçıl yöntem olduğuna vurgulayarak, kayyum atamalarına karşı herkesin mücadele etmesi gerektiğini belirtti. Nöbet eylemi sloganlarla sona erdi.