Van’da kayyumların yolsuzlukları teşhir edildi

Görevleri gasp edilen Van Büyükşehir ve İlçe Belediye Eş Başkanları, 10 aydır kayyumlar tarafından kentte yapılan yolsuzluklar ve usulsüzlüklere ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyuna açıkladı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından 19 Ağustos’ta Van Büyükşehir Belediyesine ve ardından HDP’li tüm ilçe belediyeleri gasp edilerek, eşbaşkanların yerine kayyum atandı.

Görevleri gasp edilen Belediye Eş Başkanları kayyımlara ilişkin hazırladıkları raporu düzenlenen basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu.

HDP Van İl binasında düzenlenen basın açıklamasına; HDP Van İl Eş Başkanı Öznur Bartın, Van Milletvekili Mustafa Avcı, İlçe Belediye Eş Başkanları, Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda kent sakini katıldı.

YOLSUZLUĞUN RAPORU

Açıklamayı okuyan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Mustafa Avcı, park AVM, katı atık tesisleri, yapımı bitmeden ödemesi yapılan mezarlık duvarları, parkomat soygunu, yandaşlara peşkeş çekilen Kocaeli parkı, usulsüz işe alımların yanısıra, VOTAŞ, Harabeye dönen Nuda Kültür Merkezi gibi uygulamalara dikkat çekti

Van’da 10 yıl süren inşaatın ardından 2019 seçimlerinden önce de büyük bir şov ile açıldığını hatırlatan Avcı, Park AVM binasının borç karşılığında SGK’ye devredildiğini söyledi.

Avcı, şöyle konuştu: “ 2019 seçimlerinden sonra karşılaştığımız tablo gerçekten vahim. Bu sorunu tamamen çözmek adına Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığınca oluşturulan komisyon, şeffaf bir şekilde çalışmalarını yürüterek çözüm adına % 95 yol kat etti. Ancak 19 Ağustos günü atanan kayyum ile bu çözüm tamamen çöpe atıldı ve şu an AVM tamamen kapatılmış durumda. Hem mülki değeri hem de aylık kira geliri ile belediyeye büyük bir kaynak olan Park AVM binası, kayyumun yaptığı açıklamada görüldüğü gibi borç karşılığında SGK’ya devredildi. Bu satışı yapanlara şunu soruyoruz: her ay belediyeye 700.000 TL gelir getirecek Park AVM’yi hangi şartlarda ve neye dayanarak satıyorsunuz? Daha önce getirdiğiniz yönetim firmasıyla yaptığınız sözleşme feshi ne şekildedir ve bu yönetimin 19 Şubat 2019’dan bu yana belediye ödemesi gereken kira bedeli ödendi mi? Belediye üzerinden yandaşlarına satamadığınız Park AVM'yi SGK üzerinden birilerine peşkeş mi çekeceksiniz? Son olarak Van halkına şunu söylüyoruz: bir AVM yi çarçur edip yönetemeyen bu zihniyetin 1.5 milyonluk nüfusa sahip Van kentini yandaşlarına peşkeş çekerek nasıl yönettiği gözler önündedir.”

‘HANGİ ŞİRKETLE NE KARŞILIĞINDA ANLAŞTINIZ?

Van'ın çöp sorununu çözmek için dönemin Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya tarafından katı atık tesisi projesi başlatıldığını hatırlatan Avcı, şunları ekledi:

“Proje ihale aşamasında iken kayyum atandı. Tesis yap-işlet-devret modeli ile 25 yıllığına bir firmaya verildi. İhale aşamasında hazineye ait arazinin tahsisi belediye adına yapılmadan tamamlandı. Dolayısıyla arazi üzerinde yapılan tesis işlemi belediye ait olmayan ancak bir başkasının arazisine yapılmış gibi kaçak duruma getirildi. 2019 seçimlerinden sonra göreve geldiğimiz gibi bu usulsüz duruma müdahale ederek tesis ve arazinin belediyeye ait olması için belediye tarafından kamulaştırma çalışması başlattık. Fakat hazineye ait bu arazi atanan son kayyım tarafından alelacele bir şekilde belediye yerine söz konusu firma adına tahsis edildi. Şirket ile yapılan tesis kullanım sözleşme süresi bittikten sonra şirket arazisi üzerine kurulmuş bu tesisin yıkımı da tamamen şirketin inisiyatifine bırakıldı. Soruyoruz; Hem arazisi hem de tesisi belediye mülkiyetine geçirmek için başlatmış olduğumuz süreç neden iptal edildi? Belediyeyi korumak adına şirketi koruyacak şekilde hareket etmenizin nedeni nedir? Şirket ile aranızda nasıl bir bağ vardır?”

Avcı, “2018 yılında Van Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından şehrin belli caddelerinde otopark yapılması ve bunun işletilmesi için yetki bir yıllığına belediye bağlı Belvan şirketine verildi” diyerek sözlerini sürdürdü.

Avcı, “Soruyoruz; Sayıştay raporları gereği başlatmış olduğumuz süreci neden durdurdunuz ve söz konusu firma ile aranızda nasıl bir ilişki var ki bu firmanın rantını Van halkının menfaatinin üstünde tutuyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

YAPILMIŞ GİBİ GÖSTERİLEN İŞLER, KAYBOLAN PARALAR

Kayyum belediyelerinin ölüler üzerinden yolsuzluk yaptığını kaydeden Avcı şunları belirtti: “2015 yılında Van merkez ve ilçe mezarlıkları duvarları üzerinde demir çit korkulukları yapımı için ihale yapıldı. 2016 yılında kayyum atandıktan sonra ilgili şirketin yapması gereken işi hiç yapmadığı hâlde işi yapmış gibi göstererek eski para ile yaklaşık 1.5 trilyon TL paranın şirket sahipleri ile kurumun ilgili yetkilileri tarafından zimmete geçirdiği Teftiş Kurulu Başkanlığı raporlarında mevcuttur. Belgelenmiş olan bu yolsuzluk ile ilgili hukuk süreci başlatıldı mı? Başlatılmış ise bu süreç kamuoyunun bilgisine neden sunulmuyor? Bu zihniyet sadece bizim ve bize ait olan kaynaklardan değil ölülerimiz üzerinden de yolsuzluk yapacak kadar alçalmıştır.”

YAĞMAMIŞ KAR HER GÜN VARMIŞ GİBİ GÖSTERİLDİ, MİLYONLAR İÇ EDİLDİ

Karla mücadelede yaşanan yolsuzluklar ve yetersizliklere de değinen Avcı, şunları ifade etti: “2018 yılında kar temizleme çalışması için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan karla mücadele araç kiralama ihalesi sadece kış mevsimi için geçerli olup; ihale sözleşmesine göre araçların yağacak karı temizlediği gün bazında ödeme puantajı düzenlenerek günlük kira bedeli ödenecekti. Daha sonra ihale dosyası üzerinde yapılan incelemelerde araçların tüm yıl her gün çalıştığı gösterilerek sahte bir şekilde düzenlenen puantaj ve görev emir belgelerine istinaden ilgili firmaya yaklaşık olarak 10 trilyon fazladan ödemenin yapıldığı teftiş kurulu tarafından raporlaştırıldığı bilinmektedir. Belgelenmiş olan bu yolsuzluk ile ilgili herhangi bir hukuki sürecin başlatılmadığını da kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Ayrıca 2018 yılı kış mevsimi ise tarihte bilinen en az karın yağdığı bir kış geçirdiğimiz tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir.”

RÜŞVETİN SES KAYITLARI

İnternete düşen rüşvet ses kayıtları ve imar yolsuzluklarına da dikkat çeken Avcı, “Özalp yolu üzerine petrol açmak için belediyeye gelen bir vatandaş, parselini imar planına akaryakıt istasyonu olarak işleyip planlamak istiyor. Ancak dönemin Genel Sekter yardımcısı Ülker Cem Kaplan ve Daire Başkanı Orhan Gülaçar ile vatandaş arasında yapılan görüşmenin daha sonra internete de düşen ses kayıtlarında yer aldığı üzere vatandaşın işlemine karşılık ancak 150 bin TL istendiği tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Rüşvet istediklerine dair ses kaydı olan söz konusu bu iki belediye yetkilisi bizim tarafımızdan mevcut görevlerinden alındı. Fakat 19 Ağustos kayyum gaspı sonrası kayyumun ilk icraatlarından biri de isimleri yolsuzluk ve rüşvete bulaşan Ülker Cem Kaplan'ı VASKİ Genel Müdürlüğüne, Orhan Gülaçar’ı ise Emlak istimlak Daire Başkanlığı’na getirmek oldu” şeklinde konuştu.

KOCAELİ PARKINI KİME VERDİNİZ?

İhraç edilen emekçiler, usulsüz işe alımları, çiftliğe dönüşen Kocaeli parkı, Yakınları ve Yandaşlarının Çiftliğine Dönüştürülen Kocaeli Parkına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “14.03.2018 tarihinde Kocaeli parkı içinde bulunan tesisin tadilat yapım işi için ihale yapılmıştır. Söz konusu ihalenin 4743 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre açık ihale usulü ile yapılması gerekirken dönemin kayyumu tarafından eşinin akrabası olduğu iddia edilen Elazığlı Halil Koç adlı şahsa bu tarihte ön görülmeyen mücbir sebep sayılan hiçbir olağanüstü durum ortada yokken aynı kanunun 21B pazarlık usulü ile 1 trilyon 800 milyar TL değerinde ihale edildi. Ayrıca bu ihale kapsamında yapılması gereken bazı işlemler de söz konusu ihaleyi alan yüklenici firmanın alt firmalarına 596 milyar TL değerinde doğrudan temin ile usulsüz bir şekilde verildiği belgeleriyle ihale dosyasında mevcuttur.”

KADIN DÜŞMANLIĞI

Avcı, kayyımların kadın politikalarına da dikkat çekerken kayyımların ilk işinin kadın kazanımlarını hedeflemek olduğunu belirtti. Avcı şöyle noktaladı:

“Arkadaşlarımız tarafından kurulan kadın politikaları daire başkanlığı ve müdürlükleri kurtulduğu andan itibaren kadına yönelik şiddetle mücadele baştan olmak üzere birçok alanda büyük ve değerli çalışmalar oraya koydular. Fakat kayyum atandığı anda ilk saldırıları bu çalışmalar oldu. Biz yönetime geldiğimizde ilk işlerimizden biri de kapatılan Kadın Politikaları Daire Başkanlığını meclis kararıyla tekrar açmak oldu. Son atanan kayyum ne yazık ki tekrar kapattı. Onun için kayyum aynı zamanda kadın düşmanıdır diyoruz.”