Van’da mülakat sorusu: El Nusra, Erdoğan ve torunları

Van’da Taşeron Kadro başvuruları nedeniyle yapılan mülakatlarda işçilere “El Nusra’nın anlamı nedir?” şeklinde sorular sorulurken, AKP yandaşlarına ise “Cumhurbaşkanımız kimdir?” sorusu soruldu.

Van’da taşeron işçi kadro başvurularının ardından yapılan mülakatlar sürüyor. Mülakatlarda AKP yandaşlarına “Cumhurbaşkanımız kimdir?” şeklinde sorular sorulurken, AKP’li olmayanlara sorulan İhvan’cı sorular dikkat çekiyor.

Mülakatta özellikle Erdoğan’ı kutsayan sorular dikkat çekiyor. Erdoğan’a ilişkin bilgiler işe alınmanın temel motivasyonu olarak önem kazanıyor.

Mülakatlar sırasında görevlilerin önünde 3 tane zarf dikkat çekiyor. Bu zarflardaki sorular, başvuran kişinin güvenlik soruşturmasındaki duruma göre soruluyor.

Mülakatlarda AKP’li olmayanlara şu sorular soruldu :

* Papatya Şarkısını kim söylüyor?

* El Nusra ne anlama geliyor?

* İslam’ın şartları nelerdir?

* Arabistan’da bir dere yatağının adını söyleyin

* Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiği günün gecesi nerede konakladı…

* Mısır’ın seçilmiş devlet başkanı kimdir?

* Cumhurbaşkanımızın kaç tane torunu var?

Hukukçu Cemal Demir, söz konusu sorularla amacın kişinin işine ehlini ölçmek değil, kişiyi elemek olduğunu söyledi. Demir şunları ifade etti : “İşçi olan çalışan kişilere böylesi sorular sorulması çok garip. Bu zor sorularla diskalifiye etmek istediklerini tasfiye ediyorlar. Amaç elemektir… Buna sınav demek doğru değildir. Sınavın şekil ve kuralları kanunda açıktır. Sınavın amacı seviye belirleme, ölçme ve değerlendirmedir. Kişiyi sınavdan geçirince yapacağı işe ehli olup olmadığını öğrenmeleri gerekiyor. Bu sorular ciddiyete aykırı şekilde yapılması aynı zamanda yasaya, mevzuata uygun değildir. Mağdur olan kişiler mutlaka yargı yoluna başvurabilirler.” diye konuştu.