Van’da OHAL bitmedi: 952 gündür yasak

Resmi açıklamalarda OHAL'in kalktığı iddia edilse de Van’da, OHAL uygulamaları artarak devam ediyor. 

Eylem ve etkinlik yasağı M. Emin Bilmez’in Van Valiliği'ne atandığı Ocak ayından bu yana aralıksız olarak  uygulanıyor.

Vali Bilmez, neredeyse herkesin batı illerine çalışmaya ya da yaylalara çıktığı yaz döneminde dahi ‘eylem ve etkinlik yasağı’ uyguluyor. Van Valiliği, geçen ay yapılması planlanan ve her yıl yüz binlerce kişinin katıldığı ‘Gezginfest’ festivalini dahi ‘güvenlik’ iddiasıyla yasaklamıştı. 

Hükümetin 20 Temmuz 2016’da OHAL ilan etmesinden bu yana 952 gün boyunca Van’da ‘eylem ve etkinlik yasağı’ uygulandı.

Geçen yıldan bu yana iki defa seçime giren HDP’nin kent merkezinde açıklama ve miting yapmasına da engel olundu. Açlık grevi direnişi sırasında sokağa çıkan anneler ve halk, darp edilerek gözaltına alındı.

5 AYDA 350 EV BASKINI

Van’da sadece 2019 yılının ilk 5 ayında 350’ye yakın ev baskını gerçekleştirildi, bu ev baskınlarında 200 kişi gözaltına alınırken, 10 bin defa da Van’ın merkezi ve ilçe merkezlerinde kimlik kontrolü yapıldı.

HDP'Lİ ORHAN: VAN'DA OHAL BİTMEDİ

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, “OHAL’den bu yana Van Valiliği'nin her türlü eylem, etkinlik, sokağa çıkma gibi demokratik faaliyetleri yasaklaması OHAL’in valilik eliyle devam ettirildiğini gösteriyor" dedi. 

'TOPLUMU SİNDİRMEK İSTİYORLAR AMA...'

Orhan, şunları söyledi:

"Amaç, demokratik mücadeleyi yasaklamak, toplum üzerindeki baskıyı arttırmak ve toplumu sindirmeye yöneliktir. Bu uygulamalar toplumsal uzlaşıya da zarar vermektedir. Kamuoyunun bilgisiz bırakılması, duyarsızlığın yaratılması, OHAL baskısı altında bir yaşama mahkum edilmek isteniyoruz. 350 defa ev baskını yapılmış ve gözaltına alınanların yüzde 90’ı çıkarıldığı mahkemede serbest bırakıldı. Yani insanlar o kadar sudan sebeplerle gözaltına alınıyor ki, mahkemeler dahi tutuklayamıyor. Kolluk güçleri yargıyı toplum üzerinde bir sopa olarak görüyor. Buna bir an önce son verilmesi gerekiyor. Seçim süreci boyunca, toplumun tepkisi bu uygulamaların yanlışlığını ortaya koymuştur. Toplumu ayrıştırma ve kutuplaştırma artmaktadır, bunun kimseye faydası yok, ülkemize zarar veriyor. Demokrasinin önünün açılması gerekiyor."