Van'da sağlık taramasından geçirilmeyen mülteciler tehdit altında

Koronavirüs salgınından dolayı en riskli illerin başında olan Van’a, mülteci akını devam ediyor. Neredeyse her gün yüzlerce mülteci sağlık taramasından geçirilmeden Van Şehirlerarası Otogarı'na taşınıyor.

İran’la sınır kapıları kapalı olmasına rağmen, Van'a mülteci ve göçmen akını devam ediyor.  Koronavirüs riskinin yaygın olduğu Afganistan, İran, Irak ve Orta Asya ülkelerinden her gün yüzlerce mülteci Van’a geliyor.

Van’a gelen hiçbir mültecinin sağlık taramasından geçirilmediği iddia ediliyor. Her gün yüzlerce insanın uğradığı Van Şehirlerarası Otogarı, mültecilerin başka şehirlere gitmek için giriş kapısını oluşturuyor. 

Zorlu ve hatta ölümcül bir yolculuk ardından Van'a ulaşan mülteci ve göçmenlerin kalacak yerleri de yok. Gece gündüz, Van Otogarı'nda barınmak zorunda kalıyorlar. 

Hijyenik koşullardan da yoksun bırakılan mülteciler, yetkililerin tedbirsizliği nedeniyle ciddi risk altında bulunuyor. Yaşadıkları ağır dramlara, salgın hastalıkların da eklenmesi an meselesi. Bu risk aynı zamanda tüm kent sakinlerini de tehdit ediyor. 

İnsanların yoğun olarak uğradığı Van Otogarı'nda ayrıca Erciş, Özalp, Gevaş, Çaldıran, Muradiye ve Doğubayazıt arasında çalışan minibüs hatları da bulunuyor.

Van’da bu ilçelere gidenler ile bu ilçelerden Van’a her gün yüzlerce hatta binlerce insan gidip, geliyor. Bu trafik, olası virüs vakalarının da daha geniş bir alana yayılması için ciddi bir risk oluşturuyor. 

Güvenlik gerekçesiyle adını yazılmasını istemeyen Van ile Muradiye arasında minibüs şoförlüğü yapan bir kişi, tepkisini şöyle dile getirdi: "Her gün yüzlerce yolcuyu Muradiye’den Van’a, Van’dan Muradiye’ye taşıyoruz. Yolcularımızı Van Otogarı'nda indiriyoruz. Van Otogarı'na getirdiğimiz yolcuların hayatları, burada risk altında."

Kendilerini koruyacak imkanlara sahip olmayan mülteciler, koronavirüse açık oldukları gibi, tüm bölge sakinleri de aynı tehlike altında bulunuyor. Türk devlet yetkilileri zaten, olası bir yayılmaya karşı herhangi bir tedbir almaktan kaçınıyor. 

Yine Van Otogarında yakınında oturan bir vatandaş ise, otogar içi ve çevresinde yüzlerce mültecinin durumuna dikkat çekerken, mültecilerin sağlıklı yaşama hakkına vurgu yaptı.

Mültecilerle iç içe yaşadıklarını ve dışlamadıklarını ifade eden kent sakini, "Sağlıklı bir yaşamı hak ediyorlar. Ama bu görev de devlete düşüyor. Devlet, Van’da hiçbir önlem almadığı gibi, bu mültecilerinin hiçbirinin sağlık taramasından geçirdiğine inanmıyoruz. Çünkü bu insanlar sınırdan minibüslerle, gece saatlerinde Van Otogarı'na getiriliyorlar. Bu konuda hiçbir önlem yok. Devletin almadığı önlemler nedeniyle hem bizim, hem de mültecilerin hayatları tehlike altında" diyor.