Van’da seçimlere kadar her gün Newroz

Seçim ittifakı yapan Kürt partiler ve sivil toplum örgütleri, Van’da 21 Mart Newroz deklarasyonunu açıkladı. Açıklamaya göre, Newroz etkinlikleri 21 Mart’tan 31 Mart gecesine kadar sürecek.

Van’da bu yıl ‘Tecridi kıracağız, mutlaka kazanacağız’ şiarıyla düzenlenecek olan Newroz kutlamalarından önce HDP İl binasında Newroz deklarasyonu açıklandı.

Basın açıklamasına HDP Van İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak ve Ümit Dede, DBP İl Eş Başkanı Ökkeş Kawa, Van Milletvekili Muazzez Orhan, DTK Başkanlık Divanı Üyeleri Mukades Karakoç ve Fikret Doğan ile Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Mustafa Avcı, KJA Aktivistleri ve Azadi hareketinden Mehmet Akdoğan katıldı.

Basın açıklamasını yapan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, konuşmasına Tekirdağ Cezaevinde açlık grevini sürdürdüğü sırada yaşamına son veren tutsak Zülküf Gezen’i anarak başladı.

Newroz’u “özgürlüğü kazanmanın adı” olarak tanımlayan Orhan, “Newroz, bize direnişi hatırlatır. Direnişin adı Demirci Kawa’dır. İktidar ve devlet maskesi altındaki yıkım ve kıyımın adı da Kral Dehak’tır” dedi.

21 Mart’ta Ortadoğu halklarının diriliş bayramı olan Newroz’un 2631’inci kez kutlanacağını söyleyen Orhan, “ Zulme karşı başta Kürt halkı olmak üzere halklarımızın yüzyıllardır sürdürdüğü direnişin simgesi olan Newroz, bu yıl partimiz tarafından ‘Mutlaka Kazanacağız, tecridi kıracağız’ temel şiarıyla kutlanacaktır” diye konuştu.

Orhan şöyle devam etti: “Bugün halklar bahçesini, zenginliğimiz olan tüm farklılıkları, duyguları tekleştirmek isteyen ve bu uğurda devletin sahip olduğu bürokratik, ekonomik, askeri, medya ve sosyal tüm güçlerini seferber eden bir AKP-MHP iktidarıyla karşı karşıyayız.”

Açlık grevlerine de dikkat çeken Orhan, “Her gün büyüyen, yayılan ve oldukça kritik bir sürece girilen bu açlık grevleri eyleminin tek bir gündemi vardır: Tecridi kırmak! Devlet bu sese kulak vermek, tabi olduğu yasayı uygulamak ile mükelleftir. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması bütün Türkiye halklarının ortak çıkarınadır. 8 Mart ruhunu 21 Mart’ta alanlara taşıyacak olan milyonlar, özellikle Nisan 2015’ten bu yana ağırlaştırılmış mutlak bir tecrit altında tutulan Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki bu hukuksuzluğun bitmesini haykıracaklar” diye belirtti.

Tecrit bugün tüm ülkeye yayıldığını ifade eden Orhan, “Tecrit ekonomik çöküntüdür, savaşa batmaktır, tarımın bitme noktasına gelmesidir, halkına karşı yalan politikasıdır, zenginlerin daha da zenginleşmesidir, işsizliğin büyümesidir, sofralarımızdaki ekmeğin küçülmesi, altından kalkamadığımız vergilerin devasa boyutlara varmasıdır. Tüm bunları Kürtlere şoven saldırılar ile ülkeyi kutuplaştırarak örtülemez. Çünkü var olma mücadelesi bugün her yerdedir. Dera Zor’un Baxoz köyünden Kobanê’ye, Cizre’den Cerrahtepe’ye dek sağduyu sahibi herkes kötülüğe karşı direniyor” şeklinde konuştu.

Yaklaşan yerel seçimlere işaret eden Orhan, “Newroz’un direniş ruhu ile, 31 Mart tarihinde belediyelerimizi geri alarak gereken cevabı vereceğiz. Ulusal birliğe giden yolun önemli kilometre taşlarından biri olan Kurdi ittifak ile kayyum politikalarına en güçlü yanıtı vereceğiz” dedi.

Orhan şunları ekledi: “Bu yılki Newroz kutlamaları bizim için 31 Mart’ın gecesine kadar sürecektir. Ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle dolaşarak, seçim çalışmalarımızı Newroz ruhuyla yaparak gerçekleştireceğiz bunu. Bahar Newrozlaşıyorsa biz buna tüm yüreğimizi açacağız. Halkın, bu yıkım, talan, sömürü, haksızlık ve tekleştirme politikalarına karşı öfkesi, 31 Mart’ta irade beyanımıza dönüşecektir. Sandıklara, ‘Kentimizi de kendimizi de biz yöneteceğiz, daha çok yaşam daha çok demokrasi’ ruhuyla gideceğiz.”

Orhan son olarak Van halkını 21 Mart Perşembe günü Saat.10.00’da Newroz alanına davet etti.