Van’da tutsaklara kanalizasyon suyu içiriliyor

Van’da bulunan siyasi tutsaklara verilen içme suyuna kanalizasyon suyunun karışması nedeniyle tutsaklarda birçok hastalık ortaya çıktı.

Türk cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik baskılar artarak devam ediyor. Cezaevlerinde yüzlerce tutsak ağır hasta olmasına rağmen tedavi edilmiyor. Tedavi edilmeyen birçok ağır hasta tutsak cezaevlerinde yaşamını yitirdi. Binlerce tutsak tek kişilik hücrelerde tutuluyor, görüş ve telefon yasağı uygulanıyor.

Hemen hemen her gün cezaevlerinde tutsaklara işkence yapılıyor. İşkence ve kötü muamele yapılan tutsaklar ailelerinde uzak başka cezaevlerine sürgün ediliyor. Tutsakların kaldığı cezaevlerinde yemek ve içme suları sağlıklı olmadığı için, her gün onlarca tutsak hastalanıyor.

HASTALIKLARA RAĞMEN TEDAVİLERİ ENGELLENİYOR

Koşulların en ağır olduğu cezaevleri arasında Van’daki cezaevleri yer alıyor. Van’daki cezaevlerinde hemen hemen her gün tutsaklar işkenceye uğruyor, darp ediliyor. Tutsakların aileleriyle açık, kapalı ve telefon görüşü engelleniyor. Yüzlerce tutsak tek kişilik hücrelerde tutularak en ağır tecrit koşullarına maruz kalıyor.

Van F-Tipi, T-Tipi, Özel Güvenlik ve diğer cezaevlerinde kalan yüzlerce tutsakta ayladır içtikleri kirli su nedeniyle hastalıklar ortaya çıktı. Tutsaklarda deri dökülmesi, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, bulantı gibi birçok hastalık baş gösterdi. Hastalıklara rağmen, cezaevi yönetimi tutsakları hastaneye göndermiyor.

HALA YÜZLERCE TUTSAK KİRLİ SU NEDENİYLE HASTA DURUMDA

Aileleri aracılığıyla haber gönderen tutsaklar, Van’daki cezaevlerinde koşulların gün gittikçe ağırlaştığını söyledi. Son dönemlerde özellikle tutsaklarda deri dökülmesinin baş gösterdiğini dile tutsak aileleri ANF’ye şunları söyledi: "Çocuklarımızla cezaevlerinde yaptığımız görüşmede cezaevi yönetiminin kendilerine, kanalizasyon suyu içirdiğini söyledi.

Kanalizasyon suyu nedeniyle çocuklarımızda deri dökülmesi, bulantı, kusma, baş dönmesi, karın ağrısı gibi şikayetler oluşmuş. Cezaevi yönetimine şikayetlerini bildirmelerine rağmen, önlem almadıkları gibi, tutsakları revire ve hastaneye bile kaldırmamışlar. Hala yüzlerce tutsak kirli su nedeniyle hasta durumda. Biz, tutsak aileleri olarak buradan milletvekillerin, insan hakları ve demokratik kurumların cezaevlerini denetlemelerini istiyoruz."