Van’da tutsakların hastane sevkleri yapılmıyor!

Avukat Ekin Yeter, açlık grevi eylemini sonlandıran çok sayıda tutsağın, hastaneye sevk edilmediğini belirtti.

Van Yüksek Güvenlikli F Tipi ve T Tipi Kapalı cezaevlerinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı açlık grevlerine giren 312 tutsak, eylemlerini zaferle sonlandırdıktan sonra hastanelere sevk edilmeyi bekliyor.

Müvekkilleriyle görüşen Avukat Ekin Yeter, çoğu tutsağın sevklerinin yapılmadığını söyledi.

'RİSK BÜYÜYOR; İNSANİ VE HUKUKİ DEĞİL'

Avukat Yeter, şunları kaydetti:

"Van Yüksek Güvenlikli, Van F Tipi ve Van T Tipi cezaevlerinde 26 Mayıs 2019 tarihinde 312 mahpusun açlık grevlerini sonlandırmalarının ardından tedavilerinin semt polikliniklerde 1 dahiliye uzmanı ve 1 diyetisyenin muayenesi ve yapılacak tahlil sonuçlarına göre hastaneye sevklerin yapılması şeklinde kararlaştırılmıştı. Tutsakların tamamına yakını semt polikliniklerinde muayene oldu ve kan tahlilleri yapıldı. Akabinde hastaneye sevk edilmesi gereken birçok tutsak oldu. Ancak tutsakların önüne şimdi de hastanede sevk olacakları bölümlerle ilgili sıra bekleme engeli çıktı."

Tutsakların günlerce veya haftalarca hastaneye gitmeyi beklediklerini aktaran Yeter, yine sağlık kuruluşlarına erişim haklarının geciktirildiğini belirtti.

Yeter, "Tutsakların grevleri bıraktıkları kritik aşama göz önüne alındığında bu durum zaten grevi bırakmaları sonrasında hastaneye sevk edilmeden cezaevinde tedavi olmak durumda kalan tutsakları yeterince risk altına sokmuş iken bir de sevk gerektiği halde sevklerin gecikmesi ve eylemci tutsaklara öncelik tanınmaması hukuki ve insani açıdan kabul edilemezdir" diye konuştu.