Van'da yargılanan Kürt siyasetçilere ceza yağdı!-YENİLENDİ

Türk yargısı, KCK Van Ana Davası’nda yargılanan siyasilere ceza yağdırdı.

Yargıtay’ın bozma kararı üzerine Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen "KCK Van Ana Davası"nda yargılanan siyasilere ceza yağdı. Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya'ya 8 yıl 9 ay, diğer isimlere ise 7 yıl 6 ay ile 8 yıl 9 ay arasında hapis cezaları verildi. Mahkeme, tutuksuz tüm sanıklar hakkında da yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

Van’da 'KCK Ana Davası'nda Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya’nın da aralarında bulunduğu 13 kişi hakkında verilen hapis cezalarının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yeniden karar verildi.

YARGITAY 'KANUNA AYKIRI' DEMİŞTİ

Yargıtay, Kaya ve 13 kişi için ’suç’ olarak gösterilen taziye ziyaretleri, Newroz, Kürt Dil Bayramı, 8 Mart, Anayasa referandumunu boykot mitingleri gibi eylemlerde yapılan konuşmaların suç sayılmasının kanuna aykırı olduğunu vurgulamıştı.

Söz konusu başvuruyu değerlendiren Yargıtay, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma şansı verilmeyerek savunma hakkının ihlal edildiği, sanıklara verilen cezanın üst sınırdan verildiği ve neredeyse dosyanın tamamını oluşturan eylem ve etkinliklerin birçoğunun siyasi parti faaliyeti olduğunu vurgulayarak, dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi.

Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, hapis cezaları kararını ‘Siyasi faaliyetler suç olamaz’ gerekçesiyle bozmuştu.

YİNE CEZA YAĞDI

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin kararını yeniden değerlendiren Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün görülen duruşmada Kürt siyasetçilere yine ceza yağdırdı. Bekir Kaya'ya 8 yıl 9 ay, diğer isimlere ise 7 yıl 6 ay ile 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları verildi. Tutuksuz yargılanan Kürt siyasetçiler hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.