Van’da yüzlerce esnaf kepenk kapattı

Türkiye'de her gün giderek derinleşen ekonomik kriz ve pandemi süreci Van’da etkisini arttırarak göstermeye devam ediyor. Bir yılda 416 esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı.

Korona salgını ile etkisini daha da derinden hissettiren ekonomik krizden en çok etkilenen kesim esnaflar. 2020 yılında 416 esnaf kepenk kapattı. Geriye kalan esnaf da güçlükle ayakta durmaya çalışıyor. Pandemi sürecinde kapalı kalan, kirasını, vergisini, elektrik parasını ödeyemeyen Van esnafı pandemi nedeniyle verilen krediyi de Aralık ayından itibaren ödemeye başlayacak. Van’da özellikle kent içinde yaygınlaşan süper marketler de küçük esnafı adeta bitirme noktasına geldi. Van’da 2019 yılında ise 269 esnafta kepenk indirmişti. Van esnafı yaşadıkları sorunları ANF'ye anlattı.

PANDEMİ İLE BİRLİKTE İŞLERİMİZ YÜZDE 70 AZALDI

20 yıldır kuaförlük yapan Barış Işık, pandemi sürecinin özellikle kuaförleri olumsuz etkilediğini vurguladı. Van esnafı olarak güçlükle ayakta durduklarını dile getiren Işık, "2 ay kapalı kaldığımız dönemin ardından normalleşme süreci ile işlerimiz yüzde 70 azaldı. Bizler emekçi insanlarız ve emeğimizle ayakta duruyoruz. Şu anda mağduruz, kiralarımızı ödeyemiyoruz. Elektrik, su paralarımızı dahi ödeyemez duruma geldik. Vergisini veren, bağkurunu ödeyen, sigortasını ödeyen esnaflar olarak esnafı yaşatacak maddi imkanların yaratılmasını istiyoruz. Bize verilen kredileri Aralık ayında ödemeye başlayacağız. Van esnafı olarak çok yıprandık. Esnafın zararı bütün kente yansıyor ve işsizlikte artıyor. Bu insanların hak ettiği desteği almasını talep ediyoruz" dedi.

YENİ DESTEK PROGRAMLARI AÇIKLANMALI

Lokanta İşletmeciliği yapan İhsan Tarhan da ekonomik krizle boğuştuklarını ve pandemiden sonra dükkanlarına neredeyse müşteri gelmez olduğunu ifade etti. Pandemi dolayısıyla sıkıntılarının ikiye katlandığını vurgulayan Tarhan, "Kiralarımızı ödeyemiyoruz. Zaten olmayan işlerimiz iyice kötüleşti. Vergimizi ödeyemez hale geldik. Van’da 400’ün üzerinde esnaf kepenk kapattı. Son zamanlarda kepenk kapatmayı düşünmeye başladık. Bizlere de bir teşvik desteği sunulsun ki ayakta kalabilelim" İfadelerini kullandı.

Telefon alım-satımı yaparak geçimini sağlayan Ercan Aslan ise, telefon sektörü olarak pandemiden daha çok ekonomik kriz ile boğuştuklarını kaydetti. Halkın alım gücünün oldukça zayıfladığını ve bitme noktasına geldiğini kaydeden Aslan, devamla şunları belirtti: "Esnafımızın şikayetleri artmaya başladı. Ülkenin ekonomik durumu ortada, tüm esnaf bundan olumsuz etkilendik. Hükümetin muhakkak yeni teşvik paketi çıkarması ve esnafı desteklemesi gerekiyor, yoksa biz de kepenk kapatmak zorunda kalabiliriz."