Van esnafı 24 Haziran'ı iple çekiyor

Van esnafı, bu bayramın AKP ve Erdoğan’ın son bayramı olduğunu belirterek, 24 Haziran’da bunu sandığa yansıtacaklarını söyledi.

İşsizliğin yüzde 50’lere çıktığı Van’da, Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala esnaf, yüksek zamlar ve işsizlik nedeniyle iş yapamıyor.

Van’da esnaf, Ramazan Bayramı hazırlıklarına başladı. Van’da da yüksek işsizlik oranı ve zamlar nedeniyle vatandaş alış-verişini yapamadan çarşıdan eli boş dönüyor. AKP, Van’da bulunan sınır kapılarını kapatarak vatandaşın ticaret yapmasını engelledi. Bir dönem tüm Türkiye’ye ve yurt dışına hayvan ihracatı yapan Van, yayla ve mera yasaklarıyla darbe yedi. AKP, Van’da bulunan tüm ekonomik faaliyetlere ambargo uyguladığı için binlerce esnaf iflas etti ve kepenk kapatmak zorunda kaldı.

CEVABINI SANDIKTA VERECEĞİZ

Van merkezde tezgah kuran Nusret Demirhan, AKP’nin yüksek zamları nedeniyle satış yapamadıklarını söyledi. Zamlar nedeniyle sattıkları ürünlerin fiyatlarının yükseldiğini, vatandaşın alış-veriş yapamadığını; önceki bayramlara göre işlerin çok düşük olduğunu dile getiren Demirhan, “Tarladan bir ürünü 1 liraya alıyoruz. Ama onu Van’a getirdiğimiz zaman bu ürün 4 veya 5 liraya çıkıyor. Çünkü benzin 6 lirayı geçmiş durumda, kira fiyatları ve saklama yerleri derken ürünün fiyatı katlanıyor. Ekonomiyi batırdılar, batan gemiyi kurtarmak için her gün zam üstüne zam yapıyorlar. Biz Van esnafı olarak Erdoğan ve AKP’ye gereken cevabı sandıkta vereceğiz” dedi.

BAYRAM ALIŞVERİŞ YAPILAMIYOR

Van’da esnafın ve çiftçinin bitme noktasına geldiğini ifade eden esnaf Ferit Acar, bayrama az bir süre kalmasına rağmen satış yapamadıklarını söyledi. İşsizlik nedeniyle vatandaşın alım gücünün çok düştüğünü dile getiren Acar, şunları söyledi: “Bayrama çok az bir süre kaldı. Kaç gündür tezgah açmamıza rağmen yeteri kadar satış yapamıyoruz. Çünkü insanlarda para yok. Aldığımız mallarda fiyatları yeksek. Alım gücü olmayınca biz de satış yapamıyoruz. Van’ı bu hale getiren AKP’dir. Van’da üretim hemen hemen hiç yok. Van’da bulunan her şeyi yandaşlarına peşkeş çektiler. İşsizlik çok yüksek. Durum böyle olunca kime satış yapacağız. Bayram geliyor ama insanlar bayram alışveriş yapamıyor."

24 HAZİRAN’DA SON BULACAK

Esnaf Azad Arvas, esnaf olarak çok mağdur olduklarını; ekonomik kriz ve yüksek zamlar nedeniyle tezgahlarına bir şey alamadıklarını dile getirdi. Arvas, “16 yıldır bu ülkeyi tek adam yönetiyor. Ülkeyi getirdiği durum ortada. Bu bayram onların son bayramı olacak. 24 Haziran’da onları göndereceğiz. Bizim irademiz olan Selahattin Demirtaş, diğer vekillerimiz ve yöneticilerimiz yıllardır cezaevinde. Bu tek adam rejimi 24 Haziran’da sonra son bulacaktır. Oyumuz HDP ve Demirtaş'adır. AKP ve Erdoğan 24 Haziran’da sandığa gömülecektir” şeklinde konuştu.

Esnaf Çetin Kaya ise gün boyu satış yapamadan tezgahlarını kapatmak zorunda kaldıklarını aktardı. Kaya, Van’ı bu hale getirenlere, 24 Haziran’da sandıklara giderek cevap vereceklerini vurguladı.