Van esnafı vergiden muafiyet istiyor

Erdoğan’ın açıkladığı ekonomik paketi değerlendiren Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, "Yaşanan depremlerin ardından, koronavirüs gibi bir felaketle karşı karşıya kalan Van esnafımız 3 ay boyunca vergiden muaf tutulmalıdır" dedi. 

2011 yılında büyük bir deprem felaketi yaşayan ve yaraları hala sarılmayan Van’da şimdi de koronavirüs salgının yarattığı mevcut durum yeni bir ekonomik çöküntüye neden oldu.

Üst üste yaşanan felaketlerle ağır ekonomik sorunlar yaşayan Van’da koronavirüsun yarattığı ekonomik kriz ile mücadele ediyor.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da koronvirüs krizi nedeniyle geçen hafta içinde ekonomik tedbir paketini açıkladı.

‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ adı verilen pakete göre, Covid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için bu dönemde, işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkarların Halkbank'a olan kredi borçlarının Nisan, Mayıs ile Haziran aylarının anapara ve faiz ödemeleri 3 ay süreyle faizsiz olarak ertelenecek.

SMMMO BAŞKANI ŞAHİN: VAN DEPREMİN YARALARINI HENÜZ SARAMADI

Bu tür paketlerin daha önce de açıklandığını ve bir sonuç alınamadığını söyleyen Van Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, esnafın sadece vergi ve kredi borçlarının ertelenmesinin çözüm olmadığını aksine ileride esnaf açısından daha büyük sıkıntılara yol açtığını kaydetti.

Van depreminde de aynı ertelemenin yapıldığını ancak daha sonra ertelenen borçlarını ödemeyen esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını hatırlatan Şahin, Van esnafının hala depremin yarattığı sorunlarla boğuştuğunu kaydetti.

‘ERTELEME ÇÖZÜM DEĞİL, ESNAF VERGİDEN MUAF TUTULMALIDIR”

Van'ın ekonomisinin uzun süredir sıkıntılı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2011 yılı depremi ile birlikte ilimiz ekonomisini etkileyen vergiler uzun süre alınmayarak ötelenerek alınmaya başlanmıştı. Fakat ilimizde esnaf ve tüccarların %70 ekonomik daralmadan dolayı vergi borçlarını ödeyemediler. Bu anlamda, koronavirüs ile mücadelede açıklanan ekonomik tedbirler, vergi ve SGK’nin ertelenmesi paketin verimli olmayacağı anlamını doğurmaktadır. 

Paketin en önemli maddelerinden biri olarak sunulan, KDV, muhtasar ve SGK’ye dair kamusal yükümlülüklerin 3 ay ertelenmesi sonucu ilimiz esnafı ertelenen bu borçları hangi kaynaklarla ödeyecek? Salgının şartları ve karantina uygulamaları uygulandığında işleri duran esnafımıza, sürecin sonrasında yeni imkanların verilmesi ile başarıya ulaşır. Bunun için erteleme değil 3 ay muaflık olmalı" dedi.